Antena 3 CNN Externe Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor în Bulgaria. Ce măsuri au fost propuse

Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor în Bulgaria. Ce măsuri au fost propuse

Alina Drăguşin
1 minut de citit Publicat la 19:33 13 Mai 2025 Modificat la 23:13 13 Mai 2025
poza in care apare un fagure de miere si mai multe albine pe el, dar si in zbor
Printre măsurile propuse se numără interzicerea importurilor nereglementate de produse pentru protecţia plantelor folosite de fermieri în tratarea culturilor entomofile. Sursa foto: Getty Images

Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalităţii albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi de BTA, conform Agerpres. Totodată, reprezentanţii din industrie au propus o serie de măsuri pentru remedierea acestei situaţii delicate.

Mihail Mihailov, preşedintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria şi al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele informaţii cu privire la proporţia mare a coloniilor de albine care au murit provin din nordul şi nord-estul Bulgariei, unde mortalitatea a atins 90%. Vestea de la vecinii noştri vine în contextul în care la începutul lunii trecute, specialiştii din România au anunţat că puietul familiilor de albine moare din cauza temperaturilor scăzute, motiv pentru care producția de miere va fi afectată în 2025.

Preşedintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria şi al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a mai adăugat că există o tendinţă spre un declin şi mai mare al numărului de colonii de albine. În ceea ce priveşte principalii factori ai mortalităţii ridicate a albinelor din 2025 el a enumerat imunitatea mai scăzută a albinelor, politica greşită a Ministerului Agriculturii şi Alimentelor cu privire la sprijinirea apicultorilor care au până la 20 de stupi, haosul din activitatea Agenţiei Bulgare pentru Siguranţă Alimentară cu privire la raportarea şi controlul examinărilor preventive desfăşurate de veterinari privaţi, importul fără discernământ al unor regine aduse de peste hotare şi deteriorarea fondului genetic al albinelor.

Pentru a îmbunătăţi situaţia din acest sector, industria propune o serie de măsuri. Printre acestea se numără interzicerea importurilor nereglementate de produse pentru protecţia plantelor folosite de fermieri în tratarea culturilor entomofile (n.r.: plante polenizate de insecte), precum şi interzicerea importurilor nereglementate ale medicamentelor veterinare pentru combaterea bolilor larvelor şi albinelor.

Apicultorii din Bulgaria doresc să fie reluate examinările preventive desfăşurate de serviciile veterinare. Industria a mai anunţat că în cadrul unei audienţe la Ministerul Agriculturii va propune înfiinţarea unui directorat pentru apicultură pentru a administra şi a fi direct responsabil pentru starea acestui sector.

Rprezentanţii industriei apicole şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul albinelor şi au susţinut că această problemă ridică riscuri serioase nu doar pentru sector dar şi pentru biodiversitate şi polenizarea recoltelor. Ei au precizat că este vorba de o problemă naţională şi au solicitat un răspuns urgent şi coordonat.

×
x close