Antena 3 Externe Armata egipteană cere politicienilor să ajungă la un acord în 48 de ore, altfel va interveni

Armata egipteană cere politicienilor să ajungă la un acord în 48 de ore, altfel va interveni

de M.T.    |    01 Iul 2013   •   20:03
Armata egipteană cere politicienilor să ajungă la un acord în 48 de ore, altfel va interveni
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA

Armata egipteană a anunţat, luni, că va interveni dacă preşedintele Mohamed Morsi şi opozanţii săi nu vor ajunge în 48 de ore la un acord care „să satisfacă revendicările populaţiei”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Anunţul armetei a venit după ce opoziţia din Egipt i-a dat un ultimatum lui Morsi pentru a-şi da demisia, ameninţând că, în caz contrar, va fi lansată o campanie totală de nesupunere civică.

De asemenea, populaţia a ieşit masiv în stradă pentru a cere plecarea lui Morsi de la putere.

„Îi dăm lui Mohamed Morsi termen până marţi, 2 iulie, la ora 17:00 să părăsească puterea şi să permită instituţiilor de stat să pregătească alegerile prezidenţiale anticipate”, a anunţat pe mişcarea Tamarrod (rebeliune în limba arabă), prin intermediul contului său de facebook.

De asemenea, Tamarrod susţine că a adunat 22 de milioane de semnături pentru o petiţie care cere plecarea lui Morsi.

„În cazul unui refuz, marţi, la ora 17:00, va începe o campanie totală de nesupunere civică”, au avertizat membrii mişcării, al cărei apel au fost susţinut de numeroase personalităţi şi mişcări ale opoziţiei laice, liberale sau de stânga.

În contextul escaladării tensiunilor, armata a difuzat, luni după-amiază, un comunicat în care dă tuturor părţilor un termen de 48 de ore pentru a ajunge la un acord „care să răspundă cererilor populaţiei”, avertizând că altfel va interveni şi va anunţa „o foaie de parcurs însoţită de măsuri pentru aplicarea acesteia”.

Armata, care timp de un an şi jumătate a preluat conducerea executivului în perioada dintre răsturnarea lui Mubarak şi alegerea lui Morsi, a anunţat încă de săptămâna trecută că nu va permite instalarea haosului în ţară.

Cu o zi în urmă, în mai multe oraşe din Egipt au avut loc manifestaţii de amploare împotriva preşedintelui Morsi, la un an de la instalarea sa la putere, iar în urma confruntărilor între simpatizanţii şi adversarii acestuia cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa, după ce săptămâna trecută incidente similare au provocat moartea a 8 persoane, printre care şi un american.

Sediul din Cairo al mişcării Fraţilor Musulmani, din care provine Mohamed Morsi, a fost jefuit şi parţial incendiat în noaptea de duminică spre luni.

Adversarii preşedintelui Morsi îl critică pentru deriva lui autoritară şi pentru faptul că mişcarea Fraţilor Musulmani a pus stăpânire deplină pe Egipt.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close