Antena 3 CNN Externe Armata Siriană Liberă respinge propunerea rusă cu privire la arsenalul chimic

Armata Siriană Liberă respinge propunerea rusă cu privire la arsenalul chimic

Armata Siriană Liberă respinge propunerea rusă cu privire la arsenalul chimic
de M.T.    |    12 Sep 2013   •   12:21

Armata Siriană Liberă a respins, joi, propunerea Rusiei care prevede plasarea armelor chimice din Siria sub control internaţional şi a cerut judecarea oficialilor din cadrul regimului care au „recunoscut că deţin" asemenea arme, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Armata Siriană Liberă anunţă că respinge în mod categoric iniţiativa rusă care prevede plasarea armelor chimice sub control internaţional", a afirmat comandantul militar al rebelilor, generalul Selim Idriss, într-o declaraţie filmată şi postată pe YouTube.

Pentru moment, opţiunea unei intervenţii militare în Siria pare să piardă teren, mai ales după ce preşedintele SUA, Barack Obama, a decis să examineze propunerea rusă.

Cu toate acestea, generalul Idriss a cerut comunităţii internaţionale „să nu se mulţumească cu retragerea armei chimice, instrumentul crimei, ci să îl judece la Curtea Penală Internaţională (CPI) pe autorul crimei, care a recunoscut în mod clar că deţine acest instrument şi a acceptat să scape de el".

În acelaşi timp, comandantul militar al rebelilor a îndemnat ţările care susţin rebeliunea să „crească cantităţile de arme" livrate combatanţilor ostili regimului de la Damasc, pentru a le permite „să continue să elibereze ţara".

De asemenea, el i-a înemnat pe combatanţi „să intensifice operaţiunile militare în toate regiunile ţării".

În acelaşi context, Coaliţia Naţională Siriană (opoziţia) a reafirmat, într-un comunicat, că iniţiativa rusă este o „manevră politică menită să câştige timp" pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Coaliţia a subliniat că propunerea rusă va fi acceptabilă, în opinia sa, doar dacă ar prevedea „să se ceară socoteală celor care au comis crime împotriva poporului sirian" şi dacă va fi promulgată în baza Capitolului VII al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţă.

Reprezentanţii opoziţiei au apreciat că dacă „răspunsul comunităţii internaţionale faţă de Siria nu este eficient, Iranul, Coreea de Nord şi miliţia Hezbollah vor considera acest lucru drept o aprobare să fabrice şi să folosească arme chimice".

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close