Antena 3 CNN Externe Cum ajung armele trimise de Occident în Ucraina. Două țări joacă un rol central

Cum ajung armele trimise de Occident în Ucraina. Două țări joacă un rol central

78.000 de tone de arme, muniții și echipamente în valoare de peste 10 miliarde de dolari au fost trimise de aliaţi în Ucraina, de la începutul războiului.

Cum ajung armele trimise de Occident în Ucraina. Două țări joacă un rol central
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iul 2022   •   16:00

Toate au fost distribuite printr-un centru de coordonare din Germania.

Trei sferturi din ajutorul militar a intrat în Ucraina prin Polonia.

Alte două țări sunt implicate în acest proces, dar nu există informații oficiale despre acestea din rațiuni de securitate.

Este cunoscut faptul că statele din zona Mării Baltice și din Europa de Est au donat Ucrainei arme și muniții din perioada sovietică.

Având în vedere luptele intense, stocurile respective se epuizează rapid.

Pentru a suplini, fie și parțial, nevoile militare ale Kievului, o fabrică din Europa produce acum muniții standard de tip sovietic, inclusiv obuze.

Fabrica funcționează non-stop, pentru că nici războiul nu și-a luat pauză.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Centrul de distribuție se află în Germania, pedepsită recent de Rusia cu reducerea livrărilor de gaz

"Chiar cred că asta poate schimba jocul, chiar dacă e un termen măreț. Aduce lucrurile în avantajul Ucrainei, dacă au destulă muniție", spune analistul militar Mark Montgomery.

Centrul de distribuție a armelor pentru Ucraina se află în orașul Stuttgart din Germania.

Aici se decide totul, de la punctul prin care armele sunt introduse în Ucraina, până la grupele de luptă la care echipamentele urmează să ajungă.

Când ucrainenii se confruntă cu o problemă, apelează tot la centrul de la Stutgart, unde există un serviciu înființat pentru a ajuta la menținerea în funcțiune a echipamentelor și la verificarea stării de funcționare a armelor.

SUA au antrenat 1.500 de ucraineni, Marea Britanie antrenează 10.000

"Sunt militari din mai mult de 30 de țări care stau în centru și lucrează la calculatoare. Este un mediu similar cu cel dintr-un start-up. Ei plănuiesc fiecare dolar care ajunge în Ucraina. Este un proces foarte interesant. Dacă un donator dintr-o țară din Vest vrea să acorde Ucrainei ajutor, ajunge la acest grup, care va plănui cum să livreze ajutorul în teren", menționează Jack Detsch, corespondent politic externă. 

O bună parte dintre armele livrate sunt o noutate absolută pentru ucraineni.

Statele Unite au pregătit aproximativ 1.500 de membri ai armatei Kievului, în mare parte în Germania.

Un alt grup a sosit recent în Marea Britanie pentru a participa la un nou program, despre care oficialii din Regatul Unit spun că va antrena până la 10.000 de recruți ucraineni în folosirea armelor și în alte abilități militare.

Foto principală și galerie: obuzier folosit de soldații ucraineni în Donbas, tun auto-propulsat de fabricație germană și sistem american de înaltă mobilitate, cu rachete multiple (HIMARS)

×
Subiecte în articol: Stuttgart Germania Polonia arme Ucraina
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close