Antena 3 CNN Externe Un politician convertit la Islam, arestat pentru că ar fi complotat să-l ucidă pe premierul olandez Mark Rutte

Un politician convertit la Islam, arestat pentru că ar fi complotat să-l ucidă pe premierul olandez Mark Rutte

Un cunoscut politician olandez a fost arestat la Haga sub suspiciunea de implicare într-un complot vizând asasinarea prim-ministrului Mark Rutte, transmite BBC.

Un politician convertit la Islam, arestat pentru că ar fi complotat să-l ucidă pe premierul olandez Mark Rutte
de Adrian Iclozan    |    28 Sep 2021   •   19:07

Arnoud van Doorn (foto, stânga), liderul formațiunii "The Hague Unity Party" (Partidul Unității din Haga), a fost arestat duminică, a precizat serviciul de securitate al premierului olandez.

Sursa citată menționează că van Doorn "avea un comportament suspect" în timp ce se deplasa prin aceeași zonă din oraș în care se afla și premierul olandez.

Suspectul a fost eliberat luni, după ce a fost interogat de poliție.

Avocatul politicianului spune că acesta nu ar fi trebuit arestat, pentru că nu exista "nicio suspiciune rezonabilă" de vinovăție.

Informațiile despre arestarea lui Arnoud van Doorn au apărut marți, la o zi după ce presa olandeză a arătat că premierul Mark Rutte beneficiază de măsuri suplimentare de securitate, în contextul temerilor că ar putea fi ținta unui atac sau a unei tentative de răpire din partea unei organizații criminale.

Premierul olandez, urmărit de "observatorii" unui grup mafiot

Rute (foto, dreapta), 54 de ani, a fost urmărit de persoane având legături cu o bandă de traficanți de droguri, a scris luni publicația De Telegraaf. Situația a fost tratată cu maximă seriozitate de autorități, menționează presa olandeză.

Urmăritorii lui Rutte erau așa-numiți "spotters", persoane însărcinate să strângă informații înaintea unei lovituri criminale. Ei ar fi lucrat pentro o grupare numită  Mocro Mafia.

Autoritățile olandeze responsabile și prim-ministrul nu au comentat aceste informații.

"Complotul" vizându-l pe premier vine după asasinarea unui cunoscut jurnalist de investigații

"Siguranța și protecția sunt probleme care nu se discută în public", a spus premierul Rutte.

Procurorii olandezi au confirmat arestarea lui van Doorn și au precizat că este în desfășurare o anchetă. Un purtător de cuvânt a menționat că exista suspiciunea că van Doord încerca să strângă informații pentru "pregătirea unui asasinat", fără a menționa alte detalii. 

Înainte de arestare, van Doorn se afla în Haga de aproximativ o oră, potrivit avocatului său.

Avocatul Anis Boumanjal spune că van Doorn servise o cafea într-un local și pusese câteva întrebări la un centru de fitness înainte de a trece pe lângă un vehicul BMW despre care se crede că îl transporta pe premierul Rutte.

Avocatul susține că arestarea clientului său este o reacție exagerată la recentele îngrijorări vizând siguranța premierului și că autoritățile nu au gestionat "rezonabil" cazul.

"A fost foarte dramatic, l-au ținut arestat timp de 30 de ore", a adăugat Boumanjal.

Acest incident vine după asasinarea, în luna iulie, a cunoscutului jurnalist Peter R de Vries, autorul a numeroase investigații în lumea criminalității olandeze.

Cine este suspectul arestat duminică

Atacurile violente cu arme de foc sunt este relativ rare în Olanda, remarcă BBC, care adaugă însă că asasinatele legate de crima organizată au devenit din ce în ce mai obișnuite în ultimii ani.

În funcție din 2010, premierul conservator Mark Rutte este pasionat de ciclism și poate fi adesea văzut pedalând spre întâlniri oficiale, cu măsuri de securitate reduse sau invizibile.

Arnoud van Doorn, 55 de ani, a fost un membru cunoscut al Partidului Libertății, de dreapta, condus de Geert Wilders și notoriu pentru pozițiile sale anti-Islam.

În 2013, van Doorn și-a surprins formațiunea prin decizia de a se converti la Islam.

El a spus că "a întors spatele fostei sale existențe".

×
Subiecte în articol: Arnoud van Doorn Mark Rutte complot
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close