Antena 3 CNN Externe Autorităţile filipineze consolidează paza la mai multe ambasade ale statelor vestice

Autorităţile filipineze consolidează paza la mai multe ambasade ale statelor vestice

Autorităţile filipineze consolidează paza la mai multe ambasade ale statelor vestice
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
30 Sep 2012   •   16:09

Autorităţile filipineze au anunţat duminică o consolidare a protecţiei ambasadelor Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei şi Australiei, dar şi ale altor ţări occidentale de la Manila, din cauza unor ameninţări provenind aparent din partea Al-Qaida, relatează AFP.
   
Ambasada americană a emis vineri un apel la prudenţă destinat cetăţenilor americani, evocând o ameninţare non-specifică identificată de către "servicii de securitate fiabile".
   
Marea Britanie, Canada şi Australia au emis un aviz similar sâmbătă, avertizându-i pe occidentali în legătură cu riscul unor atacuri împotriva unor cetăţeni sau interese americane.
   
O purtătoare de cuvânt a preşedintelui filipinez, Abigail Valte, a confirmat că Washingtonul a solicitat Manilei măsuri de securitate suplimentare. "Ca măsură de precauţie, am răspuns solicitării de ridicare a nivelului de securitate" în jurul misiunii lor diplomatice, a declarat ea pentru un post de radio.
   
Oficiali din cadrul serviciilor de securitate filipineze şi occidentale au anunţat, în trecut, existenţa unor celule de militanţi Al-Qaida la Manila.
   
În noiembrie 2010, administraţia americană  anunţa că se teme de atentate împotriva unor locuri frecventate de către străini în capitala arhipelagului filipinez, în care activează mai multe miliţi islamiste, prezente şi active mai ales în sud.
   
Dntre aceste grupări armate, Abu Sayyaf este în continuare cea mai virulentă, în contextul în care Manila a deschis negocieri cu Frontul Moro Islamic de Eliberare (MILF).
   
Fondată la începutul anilor '90, gruparea Abu Sayyaf a comis numerose atentate sângerose, inclusiv incendierea unui feribot în largul coastelor Manilei, în februarie 2004, în care au fost ucise 116 persoane.
   
Ea se află, de asemenea, la originea unei luări ca ostatici, la 23 aprilie 2000, a 21 de persoane, inclusiv zece turişti occidentali, pe Insula malaysiană Sipadan, eliberate în schimbul plăţii a milioane de dolari.
   
Abu Sayyaf are doar 300 de membri, dar supravieţuieşte cu ajutorul comunităţilor musulmane din sudul Filipinelor şi banilor obţinuţi de pe urma unor răpiri şi altor activităţi criminale.

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close