Antena 3 CNN Externe Autorităţile franceze au început urmărirea penală împotriva unui apropiat al lui Sarkozy

Autorităţile franceze au început urmărirea penală împotriva unui apropiat al lui Sarkozy

Autorităţile franceze au început urmărirea penală împotriva unui apropiat al lui Sarkozy
Sursa foto: Foto: www.13alactu.fr
30 Iun 2013   •   14:15
Autorităţile franceze au început urmărirea penală împotriva controversatului om de afaceri Bernard Tapie, un apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, pentru acuzaţii de fraudă cu bani publici, dosar în care a fost audiată şi Christine Lagarde, directorul executiv al FMI.
Procurorii îl acuză pe Tapie de uneltire în vederea comiterii unei fraude, în legătură cu suma de 420 milioane euro câştigată de acesta de la guvernul francez în anul 2008, în urma judecării unei dispute între el şi stat într-o comisie de arbitraj, potrivit Wall Street Journal (WSJ), conform Mediafax.
În anul 2007, în timpul mandatului lui Sarkozy, ministerul francez al Finanţelor, condus la acea vreme de Christine Lagarde, a optat pentru soluţionarea litigiului într-o comisie de arbitraj, şi nu în instanţele judecătoreşti.
Un an mai târziu, comisia i-a dat câştig de cauză lui Tapie, cazul fiind contestat vehement de parlamentarii Partidului Socialist, aflaţi la acea vreme în opoziţie.
Tapie (70 de ani) a fost reţinut marţi şi interogat timp de patru zile într-un spital aflat în apropierea Catedralei Notre Dame. Omul de afaceri respinge acuzaţiile.
Anchetatorii încearcă să determine dacă Tapie a intrat în contact cu unul dintre membrii comisiei de arbitraj înainte de luarea deciziei, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de WSJ.
Cazul este cunoscut în Franţa drept "Afacerea Tapie" şi a început după ce parlamentarii socialişti au susţinut că, în urma judecării litigiului în comisia de arbitraj, Tapie a avut un câştig mult mai mare decât ar fi obţinut într-o instanţă judecătorească.
Socialiştii susţin că soluţia acceptată atunci de guvern a reprezentat o formă de recunoştinţă pentru sprijinul acordat de Tapie campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy pentru alegerile din 2007, câştigate de candidatul de dreapta.
Sarkozy a afirmat că nu a transmis nicio instrucţiune ministerului Finanţelor referitor la cazul Tapie. Omul de afaceri a declarat în repetate rânduri că acuzaţiile aduse de parlamentarii socialişti sunt neîntemeiat şi susţine că ar fi obţinut un câştig mai mare în justiţie.
Preşedintele grupului France Telecom, Stephane Richard, a fost reţinut în luna iunie în legătură cu dosarul Tapie. Richard era şef de cabinet la Ministerul Finanţelor în momentul deciziei de a soluţiona litigiul dintre omul de afaceri şi guvern într-o comisie de arbitraj. Richard a negat orice neregulă.
Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, ministru al Finanţelor la momentul deciziei controversate, a fost audiată într-o anchetă paralelă şi are calitatea de martor în Afacerea Tapie. Lagarde nu a fost pusă sub acuzare.
Tapie, apropiat al fostului preşedinte Sarkozy şi fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversată în Franţa. Litigiul dintre omul de afaceri şi statul francez se referă la o tranzacţie care a avut loc în 1993, când Tapie a vândut către banca de stat Credit Lyonnais participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.
Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat.
Credit Lyonnais, una dintre cele mai vechi bănci franceze, a dispărut în 2003, fiind absorbită de grupul Credit Agricole.
Tapie a fost închis timp de aproximativ şase luni în 1997 pentru complicitate la fapte de corupţie în legătură cu aranjarea unui meci de fotbal în 1993.
 

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close