Antena 3 CNN Externe Autorul atentatului sinucigaş de la ambasada SUA din Ankara era membrul unei mişcări de extremă stânga

Autorul atentatului sinucigaş de la ambasada SUA din Ankara era membrul unei mişcări de extremă stânga

Autorul atentatului sinucigaş de la ambasada SUA din Ankara era membrul unei mişcări de extremă stânga
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Feb 2013   •   12:21

Autorul atentatului sinucigaş comis vineri împotriva ambasadei Statelor Unite la Ankara este un fost deţinut care a făcut greva foamei şi care a devenit cunoscut în urma unor atacuri armate comise în trecut, scrie presa turcă sâmbătă, relatează AFP.
   
Bărbatul, Ecevit Sanli, în vârstă de 40 de ani, este, potrivit autorităţilor turce, membru al mişcării interzise DHKP-C, de extremă stânga.
   
El s-a detonat în faţa unui punct de control din faţa ambasadei, omorând un agent turc de securitate.
   
O jurnalistă care se afla în acel loc a fost grav rănită şi a fost operată în noaptea de vineri spre sâmbătă.
   
Acest kamikaze, care ispăşea o pedeapsă pentru "terorism", după ce a comis un atac cu rachetă împotriva unui complex militar, în 1997, a fost eliberat din închisoare în 2001, în urma unei acţiuni de protest prin greva foamei în închisorile turce, care s-a soldat, în decembrie 2000, cu o intervenţie violentă a forţelor de ordine, în cursul căreia au fost ucişi aproximativ 20 de deţinuţi care făceau parte din Partidul/Frontul Revoluţionar de Eliberarea Poporului (DHKP-C).
   
Această mişcare, clasată ca teroristă de către Turcia şi un număr de alte ţări, se află la originea a numeroase acţiuni violente comise pe teritoriul Turciei începând de la sfârşitul anilor '70.
   
Atacatorul sinucigaş suferea de sindromul Wernicke-Korsakoff - o maladie neurologică cauzată de cancere grave ce afectează numeroşi deţinuţi ce au participat la greva foamei -, motiv pentru care a fost ales să comită acest atentat sinucigaş, deoarece "zilele sale erau numărate", potrivit ziarelor Milliyet şi Vatan.
   
Mişcarea interzisă îşi utilizează activiştii bolnavi, aflaţi pe moarte, pentru a comite acest tip de atacuri spectaculoase, precizează publicaţia Radikal.
   
Autorităţile turce nu au procedat, pentru moment, la vreo arestare, în urma acestui atac, denunţat de către comunitatea internaţională.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close