Antena 3 CNN Externe Baldachinul din Bazilica Sfântul Petru a intrat în prima restaurare majoră din secolul al XVII-lea

Baldachinul din Bazilica Sfântul Petru a intrat în prima restaurare majoră din secolul al XVII-lea

Baldachinul uriaș din bronz și lemn din mijlocul Bazilicii Sfântul Petru, capodopera lui Gian Lorenzo Bernini, este supus primei sale restaurări majore din ultimele secole.

Baldachinul din Bazilica Sfântul Petru a intrat în prima restaurare majoră din secolul al XVII-lea
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2024   •   18:15

Baldachinul, înalt de aproape 30 de metri, acoperă altarul principal al bazilicii și a fost construit pe locul în care se crede că Sfântul Petru, primul papă, a fost îngropat după ce a murit ca martir creștin în timpul domniei împăratului roman Nero (54-68 d.Hr.), scrie Reuters.

Altarul, de la care doar papa poate celebra Sfânta Liturghie, este "piatra de temelie a întregii arhitecturi a bazilicii", a declarat miercuri părintele Enzo Fortunato, șeful departamentului de comunicare de la Vatican.

Proiectul de restaurare, care a costat aproximativ 700.000 de euro, bani oferiți de organizația caritabilă Cavalerii lui Columb, a fost anunțat luna trecută, dar a început pe 14 februarie. Acesta urmează să fie finalizat până la sfârșitul lunii noiembrie, au declarat oficialii Vaticanului.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi urmări imagini de la proiectul de restaurare a baldachinului uriaș din bronz și lemn din mijlocul Bazilicii Sfântul Petru.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Restaurarea va fi realizată de către restauratorii de artă experți ai Muzeelor Vaticanului. Lucrările vor face o pauză în săptămâna Paștelui, pentru a-i permite Papei Francisc să facă toate ceremoniile pentru cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin, care marchează moartea și învierea lui Iisus.

Restaurarea din Bazilică este unul dintre numeroasele proiecte de construcție și restaurare care au loc în tot orașul Roma pentru a pregăti Anul Jubiliar 2025 al Bisericii. Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a declarat că Orașul Etern va deveni „un șantier în aer liber” în 2024, cu 1.400 de proiecte de construcție planificate în oraș înainte de jubileu, potrivit Rai News din Italia.

Deja se construiește o nouă pasarelă largă, exclusiv pentru pietoni, de la Castelul Sant’Angelo până la drumul care duce spre Piața San Pietro, via della Conciliazione, cu un tunel pentru mașini pe dedesubt, un proiect care se așteaptă să coste aproximativ 77 de milioane de dolari. Anul jubiliar va începe oficial cu deschiderea de către Papă a Porții Sfinte a Bazilicii San Pietro, în decembrie 2024, informează catholica.ro.

Istoria baldachinului din Bazilica Sfântul Petru

Papa Urban al VIII-lea l-a însărcinat pe Bernini în 1624 să proiecteze și să construiască baldachinul enorm de deasupra Altarului Papal, situat direct deasupra mormântului Sfântului Apostol Petru.

Cu coloanele sale de bronz răsucite, baldachinul se întinde pe o înălțime de 92 de metri. Decorat complex cu îngeri, heruvimi, albine și ramuri de laur, baldachinul i-a luat lui Bernini nouă ani pentru a-l crea, cu un ajutor considerabil din partea rivalului său, Francesco Borromini.

Sfântul Părinte i-a ordonat lui Bernini să demonteze și să topească grinzi de bronz din vechiul Panteon din Roma pentru a ajuta la crearea masivului baldachin, care cântărește în total aproape 70 de tone. Baldachinul a fost în cele din urmă prezentat publicului în 1633.

După ce a vizitat Bazilica San Pietro în 1873, romancierul Henry James a descris întâlnirea sa cu baldachinul:

"Nu trebuie decât să te plimbi și să te plimbi și să privești și să privești; să privești gloriosul baldachin ridicându-și arhitectura de bronz, contorsionările sale colosale brodate, ca un templu în templu, și să te simți pe tine însuți, în partea de jos a arborelui abisal al cupolei, cum te diminuezi până la un punct care se târăște”.

×
Subiecte în articol: vatican restaurare
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close