Antena 3 CNN Externe Ban Ki-moon: Gestionarea necorespunzătoare a armelor alimentează conflictele la nivel global

Ban Ki-moon: Gestionarea necorespunzătoare a armelor alimentează conflictele la nivel global

Ban Ki-moon: Gestionarea necorespunzătoare a armelor alimentează conflictele la nivel global
de S.T.    |    14 Mai 2015   •   12:32
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat miercuri că gestionarea necorespunzătoare a armelor alimentează conflictele și permit rebelilor, grupărilor infracționale și teroriștilor să-și consolideze puterea de luptă, relatează DPA.

"Deturnarea de arme, inclusiv din stocurile guvernamentale, alimentează conflictele, permițând rebelilor, bandelor criminale, organizațiilor infracționale, piraților, grupărilor teroriste și insurgenților să-și consolideze puterea de luptă", a declarat secretarul general al ONU, în cadrul Consiliului de Securitate.

Aproximativ 55.000 de bărbați, femei și copii își pierd viața în fiecare an, în timp ce peste 33 de milioane de persoane, cel mai mare număr de la cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost strămutate ca o consecință directă a conflictelor, a explicat Ban Ki-moon.

"În ultimul deceniu, lumea a fost afectată de peste 250 de conflicte", a afirmat el. "Deși niciun conflict nu este la fel cu altul, disponibilitatea larg răspândită a armelor de calibru mic, a armamentului ușor și a muniției aferente este comună tuturor", a adăugat secretarul general al ONU.

Ban Ki-moon, care a făcut aceste afirmații în cadrul unei dezbateri deschise a Consiliului de Securitate privind armele mici și armele ușoare, a cerut statelor lumii să adere la Tratatul privind comerțul cu arme convenționale (ATT), care a intrat în vigoare în decembrie.

ATT cere ca țările exportatoare să se asigure că exporturile de arme nu vor fi folosite pentru încălcarea embargourilor privind armele, nu vor alimenta conflicte, nu vor facilita terorismul și nu vor fi parte la încălcări grave ale legislației internaționale privind drepturile omului.

La mai puțin de doi ani de la adoptarea sa de către Adunarea Generală a ONU, 130 de țări au semnat tratatul. Dintre acestea, 67 de state, între care Germania, Franța și Marea Britanie, au ratificat tratatul.

SUA și Israelul au semnat, dar nu au și ratificat tratatul. Alți exportatori importanți de arme, între care Canada, China și Rusia, nu au aderat la tratat.

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close