Ban Ki-moon recomandă ca ONU şi OAIC să trimită o misiune de 100 de persoane în Siria

de M.T.    |    08 Oct 2013   •   08:03
Ban Ki-moon recomandă ca ONU şi OAIC să trimită o misiune de 100 de persoane în Siria

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a recomandat, luni, crearea unei „misiuni comune” a ONU şi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) la care să participe 100 de persoane, pentru a elimina arsenalul chimic sirian, informează AFP, citată de Mediafax.

Ban Ki-moon a precizat că, dacă propunerea sa se va materializa, va fi „prima misiune comună din istoria celor două organizaţii”, baza operaţională a acesteia urmând să aibă sediul la Damasc, în timp ce baza din spate va avea sediul în Cipru.

Într-un raport trimis Consiliului de Securitate al ONU, Ban Ki-moon a afirmat că misiunea va fi condusă de un „coordonator civil special”, care va avea rangul de secretar general adjunct.

O echipă mică, formată din 20 de experţi ai ONU şi OIAC, se află deja în Siria din data de 1 octombrie, începând distrugerea arsenalului chimic sirian.

Armele chimice pe care misiunea urmează să le elimine - aproximativ 1.000 de tone - „sunt periculos de manevrat, de transportat şi de distrus”, continuă secretarul general al ONU.

„Cele două priorităţi ale mele vor fi eliminarea programului sirian de înarmare chimică şi asigurarea securităţii personalului misiunii comune, care s-a oferit voluntar să ducă la bun sfârşit această sarcină esenţială, dar periculoasă".

Ban Ki-moon ia în calcul ca operaţiunea de dezarmare chimică să se desfăşoare „în trei faze", prima începând deja, cu o „cooperare deplină” a Guvernului sirian.

A doua fază, până la 1 noiembrie,  urmează să permită distrugerea tuturor instalaţiilor de producţie de arme chimice, iar ultima, de la 1 noiembrie şi până la 30 iunie 2014, va fi „cea mai dificilă”, constând în distrugerea a aproximativ 1.000 de tone de produse toxice şi precursori în aproape 40 de locuri.

În timp ce experţii din cadrul OIAC se vor ocupa de partea tehnică, rolul ONU va fi „să asigure coordonarea şi legătura cu Guvernul sirian şi grupuri de opoziţie, aranjamente în domeniul securităţii, logistica, comunicaţiile şi administrarea”, se mai arată în raport.

El cere statelor membre să furnizeze „o susţinere deplină a activităţii misiunii comune, în special prin intermediul unui ajutor financiar, material, tehnic şi operaţional”.

Succesul acestei operaţiuni va „depinde de voinţa autorităţilor siriene de a-şi îndeplini obligaţiile”, consideră secretarul general al ONU.

„Lumea a încercat pentru prima dată să interzică armele chimice în 1925. Astăzi are ocazia să facă un pas mare în această direcţie”, conchide raportul.

Parteneri
x close