Antena 3 CNN Externe Au ieșit în stradă după ce băncile le-au blocat banii, dar au fost bătuți de agenți în civil | Drama trăită de mii de oameni, în China

Au ieșit în stradă după ce băncile le-au blocat banii, dar au fost bătuți de agenți în civil | Drama trăită de mii de oameni, în China

Mai mulți oameni care protestau în orașul chinez Zhengzhou după ce băncile le-au blocat banii au fost răniți, duminică, atunci când agenți în civil au dispersat mulțimea cu violență.

Au ieșit în stradă după ce băncile le-au blocat banii, dar au fost bătuți de agenți în civil | Drama trăită de mii de oameni, în China
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2022   •   16:29

În luna aprilie a acestui ani, mai multe bănci din China au înghețat depozite în valoare de milioane de dolari, sub pretextul că își modernizează sistemele interne.

Ulterior, instituțiile respective nu au mai comunicat nimic în acest sens.

De asemenea, băncile nu au răspuns la e-mailurile și apelurile telefonice prin care jurnaliștii solicitau comentarii.

Presa chineză a relatat că depozitele înghețate ar putea avea o valoare de până la 1,5 miliarde de dolari iar situația este investigată de autorități.

Ce s-a întâmplat la protestul de duminică

Duminică, aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în fața sucursalei din Zhengzhou a băncii centrale a Chinei, pentru a cere măsuri.

Videoclipurile și fotografiile de pe rețelele de socializare înfățișează persoane fluturând bannere și aruncând cu sticle de plastic în agenții de securitate, dar și protestatari agresați.

"Mă simt atât de jignit încât nici măcar nu pot să vă explic", a declarat pentru Reuters un protestatar, numit Zhang, în vârstă de 40 de ani.

Zhang susține că spera să recupereze aproximativ 170.000 de yuani (echivalentul a 25.000 de dolari) depozitați la una dintre bănci.

Protestatarul a menționat că a suferit răni la picior în urma intervenției agenților de securitate și că aceștia erau mai numeroși decât oamenii care protestau.

În iunie, oamenii au fost băgați în carantină pentru a nu participa la proteste

"Nu au spus că ne vor bate dacă refuzăm să plecăm. Au folosit difuzorul pentru a transmite că încălcăm legea. Asta este ridicol. Băncile sunt cele care încalcă legea", a adăugat Zhang.

Băncile, printre care se numără Yuzhou Xinminsheng Village Bank și Shangcai Huimin Country Bank, sunt investigate de autorități pentru strângere ilegală de fonduri, a relatat publicația de stat Global Times.

Numeroși deponenți din întreaga țară plănuiseră să se adune în Zhengzhou, luna trecută, pentru a încerca să-și retragă banii, însă autoritățile le-au schimbat codurile de sănătate COVID - care indică dacă o persoană poate călători - astfel încât să le facă tranzitul imposibil.

×
Subiecte în articol: China banci protest Zhengzhou
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close