Antena 3 CNN Externe Barroso: Ucraina va încheia un acord de asociere cu UE

Barroso: Ucraina va încheia un acord de asociere cu UE

Barroso: Ucraina va încheia un acord de asociere cu UE
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    08 Mar 2014   •   16:40

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, a declarat sâmbătă, la Atena, că Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE), respins de precedenta administraţie a ţării, şi o va face în timp de pace.

"Ucraina va pecetlui asocierea sa cu UE, dar o vom face de aşa manieră încât să fie pace. Obiectivul nostru este o Ucraină în pace şi prosperă", a asigurat Barroso în timpul celui de-al VI-lea summit european al regiunilor şi oraşelor, desfăşurat la Atena, informează EFE, potrivit Agerpres.

În noiembrie anul trecut, fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze în ultimul moment un acord de asociere cu UE, fapt ce a declanşat proteste masive care au dus la căderea guvernului.

Barroso şi-a exprimat "solidaritatea politică" cu noul guvern de coaliţie ucrainean, care se va traduce printr-un sprijin financiar de 11 miliarde de euro sub formă de credite de la Banca Europeană de Investiţii şi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, însoţit de un mecanism de asistenţă macroeconomică.

Preşedintele CE a asigurat că Uniunea Europeană "nu are nicio ambiţie suplimentară" în ceea ce priveşte semnarea acordului de asociere, cu excepţia prosperităţii Ucrainei.

Însă Barroso a precizat că "nu este acceptabil ca în secolul al XXI-lea" să existe o secesiune, precum cea anunţată de republica autonomă ucraineană Crimeea cu sprijinul Moscovei, şi că nerespectarea integrităţii teritoriale va avea consecinţe, dar a mizat totuşi pe o "soluţie negociată".

Reiterând de nenumărate ori cuvântul pace, Barroso a subliniat că speră în continuare într-un efort în vederea unei soluţionări paşnice şi negociate în Ucraina, având în vedere că Europa "nu doreşte o confruntare pe această temă".

×
Subiecte în articol: Ucraina Proteste Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close