Antena 3 CNN Externe Băsescu: Obiectivul unei lumi fără arme nucleare trebuie corelat cu politica nucleară a NATO

Băsescu: Obiectivul unei lumi fără arme nucleare trebuie corelat cu politica nucleară a NATO

Băsescu: Obiectivul unei lumi fără arme nucleare trebuie corelat cu politica nucleară a NATO
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Mar 2012   •   18:37

România consideră că atingerea obiectivului unei lumi fără arme nucleare trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, la prima sesiune de lucru a Summit-ului privind Siguranţa Nucleară, de la Seul.
   
"În calitate de stat membru al NATO, România consideră că atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fără arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) şi declaraţiilor preşedintelui Obama, trebuie corelată cu politica nucleară a NATO, potrivit căreia Alianţa va trebui să-şi menţină capacităţile nucleare atât timp cât vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentând o garanţie suplimentară a asigurării securităţii tuturor statelor membre ale Alianţei", a susţinut preşedintele, în alocuţiunea susţinută la summit-ul organizat în Coreea de Sud, citat de Mediafax.
   
De asemenea, preşedintele a menţionat că România duce o politică responsabilă de prevenire şi combatere a utilizării materialelor nucleare şi surselor radioactive în scopuri distructive, iar în acelaşi timp se implică în cooperarea internaţională pentru preluarea cât mai largă pe plan mondial a cadrului juridic existent, realizarea schimbului de bune practici în materie de securitate nucleară şi acordarea de asistenţă de specialitate.
   
Preşedintele Băsescu a evidenţiat că accidentul de la Fukushima "a tras un semnal de alarmă pentru întărirea standardelor de siguranţă folosite pentru centralele nucleare, astfel încât să fie protejate viaţa şi sănătatea populaţiei şi să fie asigurată integritatea mediului".
   
"Printr-o politică strictă de siguranţă nucleară vom fi capabili să reclădim încrederea societăţilor noastre în alternativa eficientă sub aspect ecologic şi economic pe care o reprezintă energia electrică din surse nucleare", a susţinut Băsescu în alocuţiunea sa.
   
Totodată, el a precizat că în legislaţia internă a României este transpus cadrul juridic ONU în materie de securitate nucleară, iar ţara noastră este parte la Convenţia privind protecţia fizică a materialelor nucleare şi la Amendamentul la această convenţie, respectiv la Convenţia internaţională privind suprimarea actelor de terorism nuclear şi a contribuit decisiv, în calitate de preşedinte al Consiliului de Securitate al ONU, la adoptarea rezoluţiei 1540 (2004).
   
De asemenea, România sprijină aplicarea rezoluţiei 1977 (2011) şi este în proces de revizuire a practicilor naţionale şi a cadrului de reglementare pentru a reflecta cerinţele ultimelor documente ale Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică privind protecţia fizică a materialelor nucleare. România a asimilat în practică liniile directoare pe tema securităţii nucleare cuprinse în mai multe serii de publicaţii AIEA. În privinţa altor iniţiative multilaterale, România participă la Iniţiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear, a spus şeful statului.
   
Băsescu a mai spus că în cazul sesiunii de marţi a Summit-ului va face şi o prezentare asupra politicii româneşti în domeniul securităţii nucleare.
   
Preşedintele României participă în perioada 26 - 27 martie, la Seul (Republica Coreea), la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleară, la invitaţia omologului sud - coreean, preşedintele Lee Myung-bak.

   

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close