Antena 3 CNN Externe Berlinul s-a arătat surprins de paralela făcută de Putin între reunificarea germană şi situaţia din Crimeea

Berlinul s-a arătat surprins de paralela făcută de Putin între reunificarea germană şi situaţia din Crimeea

Berlinul s-a arătat surprins de paralela făcută de Putin între reunificarea germană şi situaţia din Crimeea
de M.T.    |    20 Mar 2014   •   10:16

Germania şi-a exprimat surprinderea faţă de comparaţia făcută de preşedintele rus Vladimir Putin între reunificarea germană şi situaţia din Crimeea.

Oficialii de la Berlin au calificat această paralelă drept o „paralelă istorică părtinitoare”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În timpul discursului său de marţi, Putin a declarat că Moscova a susţinut reunificarea germană şi că speră ca şi Berlinul să susţină aspiraţiile ruse de a-şi „restaura unitatea”.

Este o „comparaţie umitoare”, una dintre numeroasele „paralele istorice părtinitoare” la care a apelat Rusia de la începutul crizei din Ucraina, consideră Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel.

„Reunificarea germană a reunit două state separate care formează o singură naţiune. Intervenţia rusă a dus, dimpotrivă, la divizarea Ucrainei”, a afirmat Sebert, într-o întâlnire cu presa.

De asemenea, oficialul a reamintit că „reunificarea germană a fost un proces pe care comunitatea internaţională l-a acompaniat, în manieră exemplară, prin negocieri 2+4”, care au reunit cele două Germanii, precum şi învingătorii din cel de-Al Doilea Război Mondial, SUA, URSS, Marea Britanie şi Franţa.

Seibert a ţinut să sublinieze că Germania „nu a uitat că fosta Uniune Sovietică, sub Mihail Gorbaciov, nu a făcut nimic pentru a împiedica reunificarea paşnică a Germaniei şi suntem fericiţi pentru aceasta şi în prezent”.

Cu toate acestea, oficialii germani nu văd vreo „paralelă între reunificarea paşnică a Germaniei şi evenimentele din Crimeea”. În opinia lui Seibert, „Rusia ia calea izolării internaţionale”.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close