Antena 3 CNN Externe Căutări disperate sub dărămături, în Maroc. Cutremurul a luat viaţa a peste 2.000 de oameni. Trei zile de doliu naţional

Căutări disperate sub dărămături, în Maroc. Cutremurul a luat viaţa a peste 2.000 de oameni. Trei zile de doliu naţional

Bilanţul cutremurului devastator din Maroc a trecut de 2.000 de morţi şi cam tot atâţia răniţi. Salvatorii lucrează fără pauză în încercarea de a găsi supravieţuitori. Au fost decretate trei zile de doliu naţional.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Sep 2023   •   10:49

2.000 de oameni au murit în urma cutremurului devastator din Maroc. Alți 2.000 sunt răniți, cei mai mulți în stare extrem de gravă.

Pompieri caută sub dărâmături, fără pauză, în timp ce supraviețuitorii rămași fără case după seismul de 6,8 dorm în străzi. Bilanțul deceselor ar putea crește, pentru că salvatorii ajung cu greu în regiunile izolate din Munții Atlas, care au fost loviți puternic de cutremur.

Palatul Regal a decretat trei zile de doliu național. A fost cel mai puternic cu tremur care a lovit țara în ultimul secol.

Echipele de salvatori se află într-o luptă contra cronometru, în speranța că vor găsi cât mai mulți supraviețuitori sub mormanele de moloz. Între timp, autoritățile au făcut apel pentru donarea de sânge pentru răniți.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pagubele sunt uriașe, dar va mai trece timp până vor putea fi evaluate în totalitate

În Marrakech, faimoasa moscheie cu tubia, construită în secolul al 12-lea a suferit pagube mari, dar amploarea acestora nu a fost imediat clară. Minaretul său de 69 m, cunoscut drept Acoperișul Marrakechului, s-a prăbușit.

Marocanii au postat, de asemenea, videoclipuri care arată pagube la unele părți ale faimoaselor ziduri roșii care înconjoară Orașul Vechi, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Autoritățile lucrează pentru a curăța drumurile din provincia Al-Hauz, pentru a permite trecerea ambulanțelor și a ajutoarelor către populațiile afectate. Armata marocană și serviciile de urgență s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul zonelor afectate, dar drumurile care duc spre regiunea muntoasă din jurul epicentului sunt blocate de vehicule și stânci prăbușite, încetinind eforturile de salvare. Camioane încărcate cu pături, paturi de campanie și echipamente de iluminat încercau să ajungă în zona greu încercată.

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a alertat sâmbătă comunitatea internaţională în legătură cu faptul că este important ca Marocul să fie ajutat, după seismul devastator, evocând nevoi ce ar putea dura "luni sau chiar ani de zile"

×
Subiecte în articol: cutremur Maroc
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close