Bombardamente în Peninsula Coreea. Armata de la Seul ripostează tirului nord-coreean

de A.M.P    |    20 Aug 2015   •   13:35
Bombardamente în Peninsula Coreea. Armata de la Seul ripostează tirului nord-coreean
UPDATE 13.30 - Armata sud-coreeană a ripostat joi cu zeci de obuze, după ce Coreea de Nord a tras un singur foc de artilerie în direcţia unei localităţi sud-coreene de la frontieră, Yeoncheon, anunţă Ministerul sud-coreean al Apărării, relatează AP.
   
Ministerul a anunţat într-un comunicat că artileria sud-coreeană a bombardat locul de unde s-a tras din Coreea de Nord.
  
Alte detalii nu erau disponibile imediat, dar se pare că nord-coreeni nu au răspuns ripostei sud-coreene, precizează AP.
   
Aproximativ 80 de locuitori din localitatea sud-coreeană în care a căzut obuzul nord-coreean - Yeoncheon - au fost evacuaţi în buncăre subterane, iar autorităţile au îndemnat alţi locuitori să părăsească zona, a declarat un oficial de la Yeoncheon, cerând protecţia anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească.
   
Oficialul din localitate citat de AP a declarat că nu s-au raportat persoane rănite sau pagube la Yeoncheon.
   
În oraşul vecin de frontieră Paju, autorităţile le-au cerut locuitorilor să rămână în case, potrivit unor oficiali.
   
Coreea de Nord a ameninţat anterior că va ataca difuzoarele sud-coreene care difuzează - pentru prima dată după 11 ani - mesaje de propagandă împotriva Phenianului peste linia de demarcaţie. Phenianul şi-a pornit, la rândul său, difuzoarele dinspre Coreea de Sud.
   
Acest adevărat "război" al propagandei de la frontieră a izbucnit după ce Seulul a acuzat Phenianul că a plasat mine de teren de partea sud-coreeană a Zonei Demilitarizate, care au rănit grav doi militari sud-coreeni săptămâna trecută.


Ştire iniţială 12.00
Coreea de Nord a bombardat joi o unitate militară sud-coreeană aflată în zona vestică a graniţei intercoreene, a informat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând surse militare, informează AFP.

Ministerul Apărării a precizat că nu poate confirma imediat informaţiile, care intervin în contextul intensificării tensiunilor la graniţa dintre cele două Corei, după explozia unor mine la începutul acestei luni, pentru care Seulul a acuzat Phenianul.
   
În plus, zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani au demarat luni un exerciţiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o "declaraţie de război" şi a ameninţat cu o reacţie militară puternică.
   
Exerciţiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi a 3.000 de militari americani.
   
Manevrele simulează o invazie la scară largă din partea Coreei de Nord, iar Seulul şi Washingtonul insistă că sunt pur defensive.
   
Phenianul consideră însă Ulchi Freedom şi alte exerciţii anuale americano-coreene drept provocatoare şi a ameninţat cu "cea mai puternică reacţie militară", dacă manevrele de anul acesta nu vor fi anulate.
   
"Astfel de exerciţii militare la scară largă sunt aproape o declaraţie de război", a afirmat săptămâna trecută Comitetul pentru Reunificarea paşnică a Coreei.

x close