Antena 3 CNN Externe Scenariile posibile după un eventual Brexit, discutate la Londra. Concluziile NU au bucurat englezii

Scenariile posibile după un eventual Brexit, discutate la Londra. Concluziile NU au bucurat englezii

Scenariile posibile după un eventual Brexit, discutate la Londra. Concluziile NU au bucurat englezii
Sursa foto: foto: pixabay.com
26 Ian 2016   •   11:05

Scenariul rămânerii Marii Britanii în UE în urma unei negocieri convenabile a relației cu blocul comunitar și respectiv cel al unui 'Brexit' după referendumul care va fi organizat până la finalul lui 2017 au făcut obiectul unei ample simulări organizate de centrul de reflecție Open Europe luni, la Londra, la care au participat foști premieri, miniștri și oficiali europeni, relatează marți AFP, preluată de Agerpres.
'Este absolut imposibil', a declarat Karel de Gucht, fost comisar european, despre solicitarea britanică de a limita timp de patru ani anumite ajutoare primite de migranții europeni.

'Este pur și simplu discriminare', a mai spus belgianul, care a jucat rolul unui reprezentant al instituțiilor europene cu prilejul simulării. Obiectul acesteia a fost apartenența Marii Britanii la UE, care ar urma să fie decisă până la finalul lui 2017 prin referendum, cu două scenarii studiate: dimineața cel cu renegocierea relației cu UE, iar după-amiaza cel cu ieșirea țării din blocul Celor 28, așa-numitul 'Brexit'.

În jurul unei mese rotunde au fost adunate zece personalități politice de prim-plan, printre care foștii premieri italian, Enrico Letta, și irlandez, John Bruton, care au jucat rolul țării lor, simularea fiind mediată de un 'moderator'.

Sesiunile au început cu intervenții ale negociatorului britanic — fostul ministru britanic Malcolm Rifkind — pentru primul scenariu, și fostului cancelar al eșichierului (funcție deținută de obicei de ministrul de finanțe) lordul Norman Lamont — pentru cel de-al doilea.

'Este o eroare să se creadă că prim-ministrul britanic David Cameron a organizat acest referendum pentru chestiuni de politică internă din partidul său', a spus Malcolm Rifkind. 'Întreaga Mare Britanie este foarte divizată asupra chestiunii', a adăugat el.

Discuțiile s-au focalizat rapid asupra celor patru axe de reformă solicitate de Londra: lipsa discriminării țărilor nemembre ale zonei euro, punerea accentului pe competitivitate, restabilirea suveranității țării și limitarea imigrației europene.

Fără nicio surpriză, chestiunea competitivității s-a dovedit a fi subiectul cel mai consensual, în timp ce participanții la simulare s-au pronunțat împotriva schimbării modalității de vot în Consiliul European pentru a da mai multă putere țărilor nemembre ale zonei euro sau pentru a asigura un drept de veto parlamentelor naționale.

'Noi credem că un Brexit ar fi un dezastru, dar nu vom face compromisuri cu orice preț', a avertizat Franța prin vocea lui Noëlle Lenoir, fost ministru al afacerilor europene.

Tema cea mai delicată este cea a imigrației, în privința căreia toți participanții au atras atenția că măsura cerută de Londra poate fi considerată una discriminatorie. 'Libera circulație a persoanelor nu este negociabilă', a apreciat reprezentantul Poloniei, Leszek Balcerowicz, unul dintre artizanii schimbărilor liberale reușite în această țară după căderea comunismului.

'Este foarte periculos să încurajezi xenofobia. Europa s-ar putea prăbuși din acest motiv', a spus reprezentanta Franței, în timp ce fostul premier italian Letta a atras atenția asupra amalgamului care se face între migranții europeni și criza refugiaților din prezent.

Dacă tonul primei sesiuni a fost deja unul ridicat, el nu a fost nimic în comparație cu cel utilizat în cea de-a doua, care a discutat scenariul unui vot în favoarea Brexit, notează AFP.

Unii au afirmat că respectă decizia britanică, dar toți au spus că sunt 'foarte dezamăgiți'. Irlanda a spus că percepe ieșirea Marii Britanii din UE ca pe 'un dezastru', în timp ce reprezentanta Suediei, Ewa Bjorling, a declarat: 'Eram căsătoriți, acum suntem divorțați'.

Reprezentantul Poloniei a folosit cuvinte mai dure, avertizând că nu va accepta niciodată încheierea unui acord care să ofere condiții mai bune Marii Britanii, pentru a descuraja alte state să procedeze într-un mod similar.

Rapid, tonul dezbaterii a urcat și participanții au acuzat Marea Britanie că încearcă să încheie un acord în care să includă numai ce îi este favorabil.

Dorințelor britanice de a păstra locul de capitală financiară a Londrei, Karel de Gucht le-a răspuns cu fermitate. 'Este o iluzie! Cum puteți spera ca UE să accepte ca centrul său financiar să fie în afara UE?', a declarat fostul comisar european.

'Dacă ieșiți, nu veți avea decât un banal acord financiar și nimic altceva', a avertizat Noëlle Lenoir.

Deși discuțiile privind un scenariu post-Brexit au fost realiste, participanții au utilizat condiționalul și și-au exprimat în mai multe rânduri dorința ca acesta să rămână unul 'total ipotetic'.

'Ar fi un veritabil bazar. Nu vă veți îmbarca pe o arcă a lui Noe pentru a naviga singuri spre lumea globalizată', a avertizat reprezentanta Spaniei, Ana Palacio, parodiind viziunea romantică a taberei pro-Brexit. 'Am fi pe un pământ necunoscut', a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: Brexit Londra UE Marea Britanie
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close