Antena 3 CNN Externe Calmul s-a instalat în zona palatului prezidenţial din Cairo, după o noapte de manifestaţii

Calmul s-a instalat în zona palatului prezidenţial din Cairo, după o noapte de manifestaţii

Calmul s-a instalat în zona palatului prezidenţial din Cairo, după o noapte de manifestaţii
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
08 Dec 2012   •   12:42

Calmul s-a instalat în zona palatului prezidenţial de la Cairo sâmbătă dimineaţa, după o nouă noapte de manifestaţii organizate de opozanţi ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi, relatează AFP.
   
În jurul clădirii, la Heliopolis, un cartier important al capitalei egiptene, militari erau mobilizaţi la baraje din sârmă ghimpată instalate pe străzi adiacente pentru a împiedica accesul.
   
Vineri, aproximativ 10.000 de manifestanţi s-au reunit în zonă pentru a protesta faţă de Morsi, acuzat că reprezintă doar mişcarea islamistă Fraţii Musulmani. Numeroase persoane au trecut, fără incidente, de barajele de sârmă ghimpată, invadând perimetrul de securitate, dar fără să poată să intre în complex.
   
Peste 100 de manifestanţi au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă în corturi instalate în apropierea palatului şi într-o moschee din apropiere.
   
"Sunt pregătit să mor. Toată lumea de aici este pregătită să moară. Mă opun violenţei, dar dacă suntem oprimaţi trebuie să reacţionăm", a declarat pentru AFP unul dintre protestatari, Moustapha ElTabbal, în vârstă de 27 de ani.
   
Ulterior, tânărul a admis că "dialogul" cu puterea ar urma să fie stabilit după 15 decembrie, data stabilită pentru organizarea unui referendum privind un proiect de Constituţie care divizează Egiptul în mod profund.
   
Vineri a fost numită ziua "cartonaşului roşu", pentru a denunţa atât decretul din 22 noiembrie prin care Morsi şi-a extins puterile şi şi-a scos deciziile de sub incidenţa justiţiei, cât şi proiectul de Constituţie. Criticii subliniază că acest proiect ar deschide calea unei extinderi a legii islamice şi ar oferi puţine garanţii libertăţilor.
   
Vicepreşedintele Mahmoud Mekki a declarat pentru AFP că Morsi este pregătit să ia în calcul o amânare a referendumului, dacă opoziţia garantează că nu îl va viza pe şeful statului din cauză că scrutinul trebuie organizat, în opinia sa, după două săptămâni de la prezentarea textului preşedintelui.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close