Antena 3 CNN Externe Ghidul celor vaccinați, publicat în premieră de autoritățile din SUA. Ce au și ce nu au voie să facă persoanele care au încheiat procesul de imunizare

Ghidul celor vaccinați, publicat în premieră de autoritățile din SUA. Ce au și ce nu au voie să facă persoanele care au încheiat procesul de imunizare

Centrul american pentru Controlul Răspândirii Bolilor (CDC) a publicat mult-așteptatul ghid pentru persoanele care s-au vaccinat complet împotriva COVID.

Ghidul celor vaccinați, publicat în premieră de autoritățile din SUA. Ce au și ce nu au voie să facă persoanele care au încheiat procesul de imunizare
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    08 Mar 2021   •   22:23

Potrivit noilor indicații, persoanele care sunt complet vaccinate împotriva COVID-19 pot să viziteze în siguranță alte persoane vaccinate precum și mici grupuri de persoane nevaccinate, în anumite circumstanțe, cu condiția de a păstra anumite măsuri de precauție.

"Odată cu creșterea numărului de persoane vaccinate, nivelul infecției comunitare cu COVID-19 scade, iar pe măsură ce înțelegem mai bine imunitatea față de coronavirus, căutăm să actualizăm recomandările pentru public", spun oficialii CDC.

CDC definește persoanele complet vaccinate drept persoanele care au făcut în urmă cu cel puțin două săptămâni cea de-a doua doză de vaccin Moderna sau Pfizer sau care au făcut în urmă cu cel puțin două săptămâni unica doză de vaccin Johnson and Johnson.

Dovezile că persoanele vaccinate nu răspândesc COVID-19 sunt tot mai numeroase însă oamenii de știință vor să înțeleagă cât de mult durează protecția pe care o aduce vaccinul.

CDC: Persoanele vaccinate se pot vizita reciproc în spații închise, fără mască și fără distanțare

Nivelul precauțiilor luate trebuie stabilit în funcție de caracteristicile persoanelor nevaccinate, care rămân neprotejate în fața COVID-19", arată documentul CDC.

Astfel, noile recomandări spun că persoanele complet vaccinate pot:

  • - Să viziteze alte persoane vaccinate în interior fără a purta mască și fără a respecta distanțarea socială;
  • - Să viziteze în interior persoane nevaccinate din aceeași gospodărie, fără a purta mască și fără a păstra distanțarea socială, cu condția ca persoanele nevaccinate să fie în categoria de risc scăzut de a face forma gravă a bolii
  • - Să evite carantinarea și testarea dacă au intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19, în cazul în care sunt asimptomatice (persoanele vaccinate expuse), cu condiția de a-și monitoriza eventualele simptome pe parcursul a 14 zile.

CDC insistă că trebuie evitate, în continuare, călătoriile.

Bunicii vaccinați, liber la vizitarea nepoților nevaccinați

Un scenariu care corespunde ghidului CDC este cel în care bunicii vaccinați își pot vizita și îmbrățișa nepoții nevaccinați, mai ales în cazul în care este vorba despre o vizită locală. 

De asemenea, dacă aveți un prieten vaccinat și v-ați vaccinat și dumneavoastră, puteți lua cina împreună.

Rămân, pe de altă parte, numeroase scenarii în care cei vaccinați trebuie să respecte măsuri de precauție.

Documentul CDC spune că persoanele vaccinate:

  • - trebuie să poarte mască și să păstreze o distanțare fizică adecvată în raport cu persoanele nevaccinate din categoriile de risc ridicat la forma severă a infecției cu COVID-19, aceeași precauție fiind stipulată în cazul în care persoana nevaccinată are în gospodărie un membru aflat în categoria de risc ridicat.
  • - trebuie să poarte mască și să păstreze distanța fizică atunci când vizitează persoane nevaccinate din mai multe gospodării.

Rămân în vigoare măsurile preventive de bază, care includ purtarea măștii și păstrarea distanței în public, evitarea mulțimilor de mărimi medii și mari, evitarea locurilor publice slab ventilate, spălarea frecventă a mâinilor și testarea pentru COVID în cazul în care prezintă simptome.

CDC: Păstrați masca pe banda de alergat sau în timp ce așteptați comanda la restaurant

Ghidul CDC mai spune că riscul de infecție este redus pentru persoanele complet vaccinate și care sunt implicate în activități sociale precum mersul la sală sau la restaurant.

În aceste conjuncturi, se recomandă ca masca să fie purtată pe banda de alergat și în așteptarea comenzii la restaurant.

CDC nu și-a actualizat recomandările referitoare la călătorii, precizând că așteaptă mai multe date referitoare la cât de mult sau cât de puțin transmit infecția persoanele vaccinate.

Astfel, CDC recomandă ca oamenii, vaccinați sau nu, să evite călătoriile și să rămână acasă.

Sursa: CNN

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close