Antena 3 CNN Externe Ce s-a întâmplat cu polițistul acuzat că l-a împușcat mortal pe Nahel, un tânăr de 17 ani, la un control în trafic | Franța, devastată de revolte pentru a doua noapte la rând

Ce s-a întâmplat cu polițistul acuzat că l-a împușcat mortal pe Nahel, un tânăr de 17 ani, la un control în trafic | Franța, devastată de revolte pentru a doua noapte la rând

Autoritățile franceze au anunțat ce s-a întâmplat cu polițistul de 38 de ani, acuzat că l-a împușcat mortal, de aproape, pe un adolescent de 17 la un control în trafic desfășurat marți.

Ce s-a întâmplat cu polițistul acuzat că l-a împușcat mortal pe Nahel, un tânăr de 17 ani, la un control în trafic | Franța, devastată de revolte pentru a doua noapte la rând
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2023   •   14:04

Parchetul francez a anunțat că magistrații vor îl vor ancheta pe acest polițist pentru "omucidere voluntară".

Procurorul din Nanterre, Pascal Prache, a declarat că, pe baza unei investigații preliminare, a ajuns la concluzia că "nu erau îndeplinite condițiile pentru utilizarea legală a armei".

Doi magistrați au fost numiți pentru a conduce ancheta, a menționat Prache, adăugând că a solicitat ca ofițerul de poliție să fie reținut.

Această decizie urmează să fie luată de un alt magistrat.

Citește și: "Vei fi împușcat în cap!" | Au apărut imaginile cu tânărul de 17 ani împușcat mortal, pe geamul mașinii, de un polițist

Uciderea lui Nahel, un tânăr în vârstă de 17 ani, despre care presa franceză a scris că are origini algeriene, a avut loc în timpul unui control în trafic, marți, și a fost filmată.

În filmare se vede cum polițistul îl țintește pe tânăr cu o armă, prin portieră, în timp ce mașina acestuia este oprită. Polițistul trage în șofer de la mică distanță după ce vehiculul se pune în mișcare.

Nahel, căruia presa franceză i-a ortografiat numele "Nael M" în primele relatări, a murit la fața locului, după ce echipajele de pe ambulanță au încercat resuscitarea lui.

Incidentul a transmis o undă de șoc în țară, reaprinzând tensiuni cu substrat rasial care mocnesc de mult timp în zona categoriilor defavorizate și radicalizate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

A doua noapte de proteste violente în Franța: poliția a arestat 150 de participanți la revolte

În noaptea de miercuri spre joi, protestatarii au incendiat mașini, tomberoane și elemente de mobilier stradal în suburbiile Parisului, în timp ce forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i respinge.

Tulburările s-au extins în alte câteva orașe franceze, în pofida eforturilor sporite de securitate și a apelurilor la calm ale președintelui Emmanuel Macron.

Confruntările au izbucnit pentru prima dată marți seară în suburbia pariziană Nanterre, unde Nahel a fost ucis.

Miercuri, guvernul a desfășurat 2.000 de polițiști pentru a menține ordinea, dar violențele au fost reluate după lăsarea serii.

Polițiștii și pompierii s-au luptat să calmeze protestatarii și să stingă numeroase incendii pe parcursul nopții.

Protestatarii au dat foc la școli, secții de poliție și primării sau alte clădiri publice, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției naționale.

Macron: "Este timpul pentru respect"

Autoritățile au raportat, joi, incendii și ciocniri în mai multe orașe pe parcursul nopții, între care Toulouse, în sud, și Lille, în nord.

Un incendiu a afectat și primăria din suburbia pariziană L'Ile-Saint-Denis, nu departe de Stadionul Național al Franței.

Poliția a arestat 150 de persoane în întreaga țară, dintre care mai mult de jumătate în regiunea pariziană, a precizat purtătorul de cuvânt.

Președintele francez a convocat o reuniune de urgență în legătură cu violențele și a calificat revoltele ca fiind "de nejustificat".

Emmanuel Macron a spus că este timpul pentru "respect", în timp ce mama tânărului ucis a cerut un marș tăcut, joi, în memoria fiului său, în piața în care a fost ucis.

Foto principală: incendii și violențe în Franța, la Nanterre și la Toulouse, după uciderea lui Nahel

Surse: Mediafax, BBC

×
Subiecte în articol: Pascal Prache Nahel Franta revolte
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close