Antena 3 CNN Externe "Vei fi împușcat în cap!" | Au apărut imaginile cu tânărul de 17 ani împușcat mortal, pe geamul mașinii, de un polițist | Parisul, devastat de revolte după incident

"Vei fi împușcat în cap!" | Au apărut imaginile cu tânărul de 17 ani împușcat mortal, pe geamul mașinii, de un polițist | Parisul, devastat de revolte după incident

Proteste violente, soldate cu incendierea unor vehicule și zeci de arestări, au izbucnit în capitala Franței, noaptea trecută, după ce un polițist a împușcat mortal, de la mică distanță, un șofer care, aparent, a refuzat să oprească mașina la ordinul ofițerilor.

"Vei fi împușcat în cap!" | Au apărut imaginile cu tânărul de 17 ani împușcat mortal, pe geamul mașinii, de un polițist | Parisul, devastat de revolte după incident
Sursa foto: Twitter / Captură BFMTV
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2023   •   13:12

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată cum doi polițiști se află lângă o mașină galbenă, oprită în trafic.

Unul dintre ei țintește cu arma șoferul prin geamul portierei.

Mașina se pune în mișcare, iar polițistul din dreapta cadrului trage în șofer. Mașina își continuă drumul apoi se oprește, după ce lovește un stâlp de pe trotuar.

Persoana aflată la volan, un tânăr de 17 ani pe nume Nael M, de origine algeriană (fotomontaj, stânga), a murit la fața locului, după ce serviciile de urgență au încercat resuscitarea sa.

Filmul care surprinde împușcătura polițistului poate fi vizualizat aici. Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

Citește și: Femeie însărcinată în opt luni, împușcată mortal de fiul ei de doi ani, în SUA

Ofițerul care a tras a fost reținut pentru omor.

Incidentul a declanșat o revoltă la care au participat rezidenți din Nanterre. 31 de persoane au fost arestate în urma tulburărilor.

Nael M este cea de-a doua persoană ucisă anul acesta în Franța în urma unui control al poliției rutiere.

BBC notează că, anul trecut, în Franța a fost consemnat un număr record de astfel de incidente, soldate cu moartea a 13 persoane.

Ce spune poliția despre incident

Potrivit ziarului Le Monde, poliția a sugerat inițial că adolescentul ucis a încercat să-i lovească pe agenți cu mașina. Însă această versiune nu este susținută de imaginile care circulă pe rețelele sociale.

Imaginile au fost verificate de agenția AFP. Conform agenției franceze de presă, pe înregistrare se aude o voce care spune "vei fi împușcat în cap", dar nu este clar cine este persoana care face această afirmație. 

Alte două persoane se aflau în mașină în momentul incidentului. Una a reușit să fugă iar o alta, de asemenea minoră, a fost reținută de poliție.

După ce incidentul a devenit public, mai mulți locuitori din regiunea pariziană s-au revoltat și au comis acte de violență.

Mai multe mașini și tomberoane au fost incendiate de protestatari, care au distrus și câteva refugii de autobuze. Jandarmeria franceză a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe revoltați.

Unii dintre aceștia au improvizat baricade.

Incidente similare au fost consemnate în orașele Asnieres, Colombes, Suresnes, Aubervilliers, Clichy-sous-Bois și Mantes-la-Jolie.

Ministru francez de Interne: "Dacă imaginile sunt reale, acțiunea polițistului nu este justificată"

Autoritățile franceze au deschis două anchete separate în urma morții adolescentului de 17 ani: una, pentru crimă, în cazul polițistului care a tras, iar cealaltă, legată de faptul că șoferul nu a oprit vehiculul și de presupusa intenție de a-i lovi pe agenți.

Șeful poliției din Paris, Laurent Nunez, a declarat la postul de televiziune francez BFMTV că acțiunile polițistului "ridică semne de întrebare". El a sugerat, însă, că este posibil ca polițistul care a tras să se fi simțit amenințat.

Yassine Bouzrou, avocatul familiei tânărului de 17 ani, a spus, la rândul său, că înregistrarea video "arată în mod clar că un polițist a ucis un tânăr cu sânge rece".

Jennifer Cambla, o altă apărătoare care reprezintă familia celui ucis, a descris moartea acestuia drept "o execuție".

Kylian Mbappe comentează incidentul, alături de politicieni:  "O situație inacceptabilă"

Incidentul a căpătat o dimensiune politică: liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon a trimis condoleanțe familiei adolescentului și a comentat că "niciun polițist nu are dreptul să ucidă decât în legitimă apărare".

"Această forță de poliție necontrolată discreditează autoritatea statului. Ea trebuie să fie complet reformată", a opinat Melenchon.

"Sufăr pentru Franța mea. O situație inacceptabilă. Toate gândurile mele se îndreaptă către familia și apropiații lui Nael, acest înger plecat mult prea devreme", a scris pe Twitter atacantul echipei Paris Saint-Germaine, Kylian Mbappe.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că videoclipul distribuit pe rețelele de socializare este "extrem de șocant", însă i-a îndemnat pe cetățeni să respecte "prezumția de nevinovăție a poliției".

"Vreau să spun că în niciun caz nu este justificat un act precum cel pe care l-am văzut, dacă ancheta va confirma aceste imagini", a spus el.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close