Editorialiştii încearcă să prevadă care va fi viitorul Greciei - cu sau fără euro - iar trimişii speciali la Atena descriu atmosfera tensionată dinaintea marelui vot.
Votul pune în joc soarta Greciei şi viitorul său în Europa, spun cei de la cotidianul american Washington Post.
"Deşi buletinul de vot nu o spune, viitorul Greciei în Europa, supravieţuirea guvernului său şi bunăstarea unei populaţii care a îndurat cea mai grea prăbuşire economică a unei ţări dezvoltate, toate acestea ar putea fi în joc".
Agenţia Reuters notează, la rândul său, că referendumul va decide dacă Grecia va părăsi zona euro după şapte ani de "dureri economice".
"Pus în scenă în decorul băncilor închise şi al ameninţărilor cu apocalipsa financiară, referendumul cu rezultat imposibil de anticipat ar putea să nu producă mandatul clar de negociere pe care îl doresc creditorii Atenei", susţine Reuters.
O altă mare agenţie de ştiri, Associated Press, evidenţiează şi ea divizarea profundă a electoratului.
"Sondajele arată că grecii sunt egal divizaţi între cei ce acceptă propunerile: mai multă austeritate contra împrumuturi de salvare, şi cei ce resping sfidători acest acord şi trimit mesajul că, pur şi simplu, s-au săturat, după ani de austeritate severă", spun cei de la Associated Press.
Referendumul din Grecia va aduce o clarificare necesară, susţine cotidianul francez Le Monde, chiar dacă organizarea sa urmăreşte un scop politic.
"Este un referendum de luptă, organizat pentru a contracara propunerile europenilor. El va dramatiza şi va acutiza o situaţie deja profund tulburată de criza economică, socială şi financiară din Grecia", scrie Le Monde.
Iar corespondentul ziarului britanic Guardian observă că străzile Greciei sunt liniştite, dar ţara este bântuită de teama unor confruntări violente. Grecii şi-au dat, astăzi, întâlnire cu istoria, dar se tem că vor trăi, decenii la rând, cu moştenirea amară a acestui vot, adaugă ziaristul.