Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă în Hong Kong. Manifestanţii sfidează puterea, numărul protestatarilor creşte. Activitatea economică a regiunii, perturbată

Ce se întâmplă în Hong Kong. Manifestanţii sfidează puterea, numărul protestatarilor creşte. Activitatea economică a regiunii, perturbată

Ce se întâmplă în Hong Kong. Manifestanţii sfidează puterea, numărul protestatarilor creşte. Activitatea economică a regiunii, perturbată
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Sep 2014   •   12:53

După o noapte de confruntări cu forţele de ordine, mii de manifestanţi continuă să înfrunte puterea la Hong Kong. Manifestanţii au blocat centrul oraşului pentru a cere Beijingului mai multă libertate politică, relatează AFP.

Campania de nesupunere civilă durează de câteva săptămâni în fosta colonie britanică, însă a accelerat puternic în weekend. Acestea sunt cele mai puternice tulburări civile de la trecerea Hong Kong-ului sub tutelă chineză în 1997.

Într-un gest aparent de calmare, Guvernul din Hong Kong a anunţat retragerea, luni de dimineaţa, a poliţiei antirevoltă.

Guvernul vrea să "elibereze drumurile ocupate", mulţimea creşte

Guvernul a anunţat că, întrucât "cetăţenii adunaţi în stradă s-au calmat, „poliţia antirevoltă a fost rechemată". Manifestanţii sunt invitaţi să "elibereze drumurile ocupate, cât mai rapid, pentru a lăsa să treacă vehiculele de urgenţă şi pentru restabilirea transportului public".

Mulţimea continuă să crească însă de la oră la oră, iar luni după-amiaza câteva mii de persoane se adunaseră în catierul Admiralty, principalul punct de întâlnire al opozanţilor, în apropierea sediului Guvernului.

Militanţi prodemocraţie au preluat controlul asupra a cel puţin trei intersecţii rutiere majore.

"Suntem mai optimişti astăzi, poliţiştii nu sunt destul de numeroşi să încercuiască locurile, iar manifestanţii s-au reunit", a declarat pentru AFP Ivan Yeung, un protestatar în vârstă de 27 de ani care a petrecut toată noaptea de duminică spre luni într-o tabără instalată în cartierul comercial Causeway Bay.

Peste 200 de linii de autobuz au fost suspendate sau deviate, circulaţia tramvaielor era perturbată, iar unele staţii de metrou erau închise.

Numeroase şcoli au rămas închise, la fel şi numeroase întreprinderi, perturbând activitatea economică a acestei regiuni autonome plasate sub administraţia chineză.

Studenţii, vârful de lance al campaniei de nesupunere civilă lansate cu scopul de a denunţa ceea ce locuitorii metropolei percep drept o acaparare tot mai puternică de către Beijing, au pătruns vineri în sediul Guvernului local, după care au fost evacuaţi fără menajamente de către poliţie.

În faţa mobilizării studenţeşti, mişcarea prodemocraţie cea mai vizibilă - Occupy Central - a intrat duminică în "bătălie" şi şi-a îndemnat susţinătorii să devanseze o acţiune de ocupare.

Beijingul a anunţat în august că viitorul Executiv local va fi ales prin sufragiu universal începând din 2017, dar că vor fi selectate două sau trei persoane, de către un comitet care le va abilita să candideze.

Manifestanţii cer „relansarea reformelor politice”

Occupy Central reclamă "retragerea" deciziei Chinei şi "o relansare a procesului reformelor politice". Însă preşedintele Executivului Leung Chun-ying le cere protestatarilor să se întoarcă acasă. El a respins zvonuri care circulă pe reţele de socializare potrivit cărora puterea locală intenţionează să recurgă la armata chineză, prezentă la Hong Kong.

Manifestanţii îi cer să demisioneze. "Oricui are conştiinţă ar trebui să-i fie ruşine să fie asociat cu un guvern pentru care opinia publică înseamnă atât de puţin", a subliniat Occupy.

Până în prezent, 41 de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor au fost spitalizate, iar alte 78 de persoane au fost arestate.

×
Subiecte în articol: hong kong
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close