Antena 3 CNN Externe Ce știm despre raidul ucrainean în Rusia. Momentul în care trupelele Kievului atacă cu drone. „Sudja e pierdută”

Ce știm despre raidul ucrainean în Rusia. Momentul în care trupelele Kievului atacă cu drone. „Sudja e pierdută”

defence ua
Potrivit mai multor analişti, trupele ucrainene îşi concentrează înaintarea în jurul Sudja, un oraş de circa 5.500 de locuitori, situat la aproximativ 10 km de frontieră şi în apropierea căruia se afla o staţie de transbordare a gazelor ruseşti spre Europa prin Ucraina.. Foto: AFU/X
de Robert Kiss    |    08 Aug 2024   •   14:29

Luptele continuau joi în regiunea rusă Kursk, în a treia zi a unei incursiuni majore a trupelor ucrainene, susţinute de unităţi mecanizate, au relatat bloggeri militari ruşi apropiaţi armatei ruse şi analişti. De la Moscova, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a cerut furios un atac asupra Kievului și a Odesei ca răspuns la raidurile ucrainene.

„Din acest moment, operaţiunea militară specială (aşa cum numeşte Moscova războiul în Ucraina) trebuie să dobândească un caracter deschis extrateritorial. Se poate şi putem înainta pe pământurile Ucrainei încă existente. Până la Odesa, Harkov, la Dnepropetrovsk, Nikolaev, Kiev şi mai departe”, a scris Medvedev pe contul său de Telegram.

În regiunea Kursk, scena unei incursiuni terestre ucrainene începând de marţi, sistemele de apărare antiaeriană au doborât şase drone şi 12 rachete (ucrainene), a declarat joi Aleksei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii de la frontiera rusă cu Ucraina, potrivit EFE.

Luptele continuau joi în regiunea rusă Kursk, în a treia zi a unei incursiuni majore a trupelor ucrainene, susţinute de unităţi mecanizate.

„Soldaţii îşi continuă acţiunile militare active în districtul Sudja, încercând să alunge trupele (ucrainene). Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla în următoarele câteva zile", a declarat Andrei Belostoţki, viceguvernatorul regiunii Kursk, citat de Pervîi Kanal. El a adăugat că, în ultimele ore, "inamicul nu a avansat niciun metru, ci dimpotrivă, se retrage”, însă bloggerii militari ruşi contrazic aceste afirmaţii oficiale.

Oficialul rus a mai spus că aproximativ 3.000 de civili au fost evacuaţi din zona în care au loc luptele şi sunt protejaţi de blindate şi baterii antirachetă.

Armata ucraineană a lansat marţi o ofensivă surpriză transfrontalieră în această regiune rusă, angajând până la 1.000 de soldaţi şi vehicule blindate, potrivit Statului Major rus.

Pe rețelele sociale au fost publicate imagini cu momentul în care ucrainenii atacă cu drone punctul de frontieră dintre Ucraina și Rusia.

Moscova dă asigurări că va face tot posibilul pentru a zdrobi incursiunea şi a-i respinge pe soldaţii ucraineni de pe teritoriul său.

Potrivit mai multor analişti, trupele ucrainene îşi concentrează înaintarea în jurul Sudja, un oraş de circa 5.500 de locuitori, situat la aproximativ 10 km de frontieră şi în apropierea căruia se afla o staţie de transbordare a gazelor ruseşti spre Europa prin Ucraina.

Deşi amploarea înaintării ucrainenilor nu este clară, gigantul energetic rus Gazprom a dat asigurări joi că va continua să livreze gaze prin staţia sa Sudja.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a afirmat în ultimul său buletin că forţele ucrainene au avansat până la 10 kilometri adâncime şi au străpuns „cel puţin două linii de apărare ruse”.

Miercuri seara, canalul Rîbar, apropiat de armata rusă, a afirmat că forţele ucrainene au „cucerit jumătatea vestică a (oraşului) Sudja”. În Sudja este un importan hub al gazoductului care transportă gaze către Europa.

Prețul gazelor în Europa crește, după ce ucrainenii ar fi cucerit un punct cheie de tranzit al gazelor rusești

Prețul gazului european a atins, joi, un maxim în 2024 din cauza preocupărilor legate de conducta ucraineană, scrie Bloomberg. Motivul schimbărilor bruște de pe piață a fost raportul conform căruia AFU a capturat un punct cheie de tranzit al gazelor. Publicația notează că oprirea bruscă a livrărilor va fi un „șoc” pentru unele țări din Europa Centrală care depind de acest gaz. În același timp, Gazprom susține că furnizarea de gaze prin Ucraina continuă.

Mai alarmist, bloggerul rus Iuri Podoliaka, al cărui canal Telegram este urmărit de aproape trei milioane de abonaţi, a declarat joi dimineaţă că Sudja e „pierdută” şi „plină de soldaţi ucraineni”.

Potrivit acestuia, trupele ucrainene au avansat, de asemenea, spre oraşul Korenevo, la mai mult de 25 de kilometri de frontieră, unde se duc lupte.

Bloggerii insistă asupra faptului că inamicul a preluat controlul asupra unui post de frontieră, unde a luat prizonieri mai mulţi soldaţi ruşi, în special recruţi, menţionând că acest sector al frontierei era slab protejat, întrucât toate forţele au fost mobilizate pe front.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării afirmă că forţele sale au distrus un vehicul de luptă american Bradley, care ar fi fost utilizat de ucraineni în incursiunea lor.

Ucrainenii ar fi luat prizonieri soldații ruși din regiunile pe care le ocupă.

Autorităţile din regiunea Kursk au instituit miercuri starea de urgenţă în faţa unei situaţii operaţionale considerate „dificile”, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a calificat atacul ucrainean drept o „provocare pe scară largă”.

Consilierul lui Zelenski: Războiul este război, cu propriile sale reguli

Incursiunea ucraineană în desfăşurare de peste două zile în regiunea rusă Kursk este o consecinţă a „agresiunii” ruse împotriva Ucrainei, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilier al administraţiei prezidenţiale ucrainene într-o primă reacţie a unui oficial de la Kiev cu privire la aceste evenimente.

Autorităţile ucrainene păstrează o tăcere aproape totală asupra situaţiei începând de marţi şi nu au făcut niciun comentariu direct. Nici Podoliak nu a atribuit în mod clar atacul din regiunea Kursk armatei ucrainene, notează AFP. Media ucrainene relatează despre incursiunea din regiunea rusă Kursk în baza relatărilor de pe canalele Telegram ruseşti.

„Cauza primă a oricărei escaladări, a oricărui bombardament, a oricărei acţiuni militare (...), inclusiv în regiunile (ruse) Kursk şi Belgorod, este exclusiv agresiunea fără echivoc a Rusiei”, invazia sa în Ucraina declanşată cu peste doi ani în urmă, afirmă consilierul preşedinţiei de la Kiev într-un mesaj postat pe X (ex-Twitter).

„Rusia a crezut întotdeauna că normele juridice restrictive nu i se aplică şi că poate, prin urmare, să atace cu impunitate teritoriile ţărilor vecine şi să ceară în mod ipocrit inviolabilitatea propriului teritoriu”, a afirmat în continuare Mihailo Podoliak. „Dar războiul este război, cu propriile sale reguli, iar agresorul plăteşte inevitabil consecinţele corespunzătoare”, a concluzionat el. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close