Antena 3 CNN Externe Centrala Fukushima, bombă nucleară cu ceas: O nouă explozie, la reactorul patru

Centrala Fukushima, bombă nucleară cu ceas: O nouă explozie, la reactorul patru

 Centrala Fukushima, bombă nucleară cu ceas: O nouă explozie, la reactorul patru
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
16 Mar 2011   •   17:13
Update: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat existenţa unor avarii la 3 dintre reactoarele centralei de la Fukushima. Oficialii au caracterizat situaţia drept "foarte gravă". 

Japonia se apropie de un dezastru nuclear cu fiecare oră care trece. Ochii întregii lumi se îndreaptă îngroziţi spre cele 6 reactoare care cedează rând pe rând. Astăzi, reactorul 4 a luat din nou foc. Iar în urmă cu puţin timp, oficialii au anunţat că miezurile reactoarelor 1, 2 şi 3 au avarii serioase.

Teroarea nucleară însă abia începe. După tsunami, cutremur şi zeci de replici, a venit şi ninsoarea. Japonia îngheaţă sub o zăpadă radioactivă. Între o replică seismică şi restul ameninţărilor, autorităţile numără.

Ultimul bilanţ oficial: peste 4300 de morţi şi mai mult de 9000 de dispăruţi. Neoficial însă ar fi murit 11.000 de suflete.


Dis de dimineaţă, panica a pus, din nou, stăpânire pe niponi. Un angajat care transporta o baterie în camera de control a reactorului 4 a observat că ieşea fum din partea de nord-vest a construcţiei.

Cel mai mare pericol nu au fost flăcările, care s-au stins rapid. Nivelul radiaţiilor, însă, este atât de ridicat încât chiar şi răcirea reactorului prin bombardarea cu apă, din elicopter, este considerată aproape imposibilă.

Iar ve
ştile proaste nu se opresc aici. Se pare că o fisură la un alt reactor ar permite radiaţiilor să scape.
 
 

Peste 70.000 de persoane, evacuate


La fel ca
şi în cazul Cernobâl, oraşele din apropierea centralei sunt pustii. 70.000 de persoane au fost evacuate iar alte 140.000 au fost sfătuite să rămână închise în case.

Valul de şoc s-a extins până la Tokyo unde s-a înregistrat o creştere a nivelului radiaţiilor. Apelurile la calm ale oficialilor nu mai au niciun efect asupra oamenilor. Panica a început, uşor-uşor, să se instaleze.

Nici natura nu se arat
ă mai îndurătoare cu niponii. Un nou cutremur cu magnitudinea de 6 a fost înregistrat marţi dimineaţă la numai 10 kilometri adâncime, cu epicentrul la 100 de kilometri de Tokio.

În ultimele şase zile, în Japonia au avut loc cel puţin 20 de replici ale cutremurului de vineri, zilnic, cu magnitudinea medie de 5 pe Richter.

Imagini impresionante cu dezastrul din Japonia


Centralele din UE, inclusiv Cernavodă, verificate

Cu un ochi spre Japonia, Europa s-a uitat 
marţi atent la reactoarele din propria curte. În urmă cu puţin timp, oficialii de la Bruxelles au anunţat că toate centralele atomice din Uniune, inclusiv Cernavodă, vor fi verificate. În timpul verificărilor, unele dintre ele vor fi închise.

Îngrijoraţi de incidentele în serie care au avut loc la reactoarele de la Fukushima, oficialii uniunii i-au convocat pe experţii în probleme atomice ca să afle care este starea reactoarelor din Uniune. Primul pas l-a făcut Germania. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că toate centralele vechi vor fi oprite 3 luni.

Dintre ţările Uniunii, Franţa are cele mai multe reactoare, 59 la număr. Unele sunt vechi însă Franţa deţine şi cea mai mare centrală atomică din lume, la Flamanville. 

×
Subiecte în articol: Fukushima explozie reactor japonia cutremur
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close