Antena 3 CNN Externe Misiune internațională la Cernobîl, la 36 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie

Misiune internațională la Cernobîl, la 36 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că trimite o misiune în Ucraina pentru a examina centrala nucleară de la Cernobîl.

Misiune internațională la Cernobîl, la 36 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2022   •   17:57

Centrala a fost scena unor lupte intense la începutul invaziei ruse iar încleștările între apărătorii ucraineni și forțele Moscovei au amplificat temerile cu privire la o scurgere majoră de radiații.

Echipa de experți în siguranță nucleară urmează să sosească marți la Cernobîl pentru a livra echipamente, pentru a evalua nivelurile de radiații și pentru a ajuta la restabilirea sistemelor de protecție și monitorizare.

Cernobîl este locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie, produs în data de 26 aprilie 1986.

Acolo se află o importantă facilitate de depozitare a deșeurilor radioactive.

BBC, post al cărui corespondent a vizitat centrala după plecarea forțelor ruse, a relatat spusele muncitorilor de acolo, care au mărturisit aventurile prin care au trecut pentru a găsi combustibilul necesar funcționării generatoarelor de curent, după ce electricitatea a fost întreruptă în timpul luptelor.

Muncitorii au povestit că au furat de la ruși pentru a menține în funcțiune sistemele critice de siguranță.

Ce s-a întâmplat în urmă cu 36 de ani la Cernobîl

În dimineața zilei de 26 aprilie 1986, clădirea reactorului nr. 4 de la Cernobîl a fost distrusă de o serie de explozii, care au urmat topirii miezului reactorului.

A fost eliberată în atmosferă o cantitate uriașă de material radioactiv iar radiațiile nucleare generate de accident au fost estimate la de peste 100 de ori cele produse în atacurile cu bombe atomice de la Hiroșima și Nagasaki.

Explozia a survenit în urma unui test de siguranță, care a făcut ca reactorul a devenit instabil. Atât erorile umane cât și erorile de proiectare a reactorului au facilitat deznodământul catastrofal.

Clasificat drept accident de gravitate maximă - nivelul 7 pe scala internațională a evenimentelor nucleare - dezastrul de la Cernobîl s-a soldat cu 31 de morți în primă instanță, conform statisticilor oficiale.

Două victime au murit imediat, iar celelalte 29, pe parcursul următoarelor trei luni.

Estimări la nivelul anului 2005 indicau între 4.000 de morți - conform agențiilor ONU, și 90.000 de morți - conform organizației Greenpeace, ca urmare a expunerii la radiații.

Celelalte trei reactoare rămase funcționale la Cernobîl au fost oprite până în anul 2000.

Deși nu mai este funcțională, centrala de la Cernobîl dispune în continuare de numeroși operatori pentru procesul de dezafectare și gestionare a deșeurilor radioactive.

Foto: locația reactorului 4 de la Cernobîl, acoperită cu noua structură de protecție definitivată în 2016. Construcția are 108 metri înălțime, 162 metri lungime și o deschidere de 257 de metri. A fost realizată cu sprijinul financiar al BERD și urmează să izoleze complet reactorul pentru cel puțin 100 de ani, fiind rezistentă la cutremure, tornade și alte dezastre naturale
 

×
Subiecte în articol: Cernobîl Ucraina
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close