Antena 3 CNN Externe Certificatul comunitar, act aşteptat cu greu de românii din Spania

Certificatul comunitar, act aşteptat cu greu de românii din Spania

Certificatul comunitar, act aşteptat cu greu de românii din Spania
01 Oct 2008   •   20:24

Birocraţia îi obligă pe românii din Spania să aştepte multe luni pentru eliberarea certificatului comunitar. Fără el nu pot lucra legal, nu pot închiria o casă şi nu pot cere credite la bancă.
La Alcala de Henares românii stau la coadă cu o seară înainte. A doua zi doar primii 20 pleacă spre casă cu acte în regulă.
"Stăteam pe vremea lui Ceauşescu pentru un kilogram de lapte sau pentru o pâine şi mi se pare absurd", declară Adrian, unul dintre românii care stă la coadă pentru certificat.
Mii de români din Alcala de Henares consideră acestă situaţie absurdă, unii dintre ei simţindu-se chiar umiliţi.
"Ce să facem, noi suntem slugi, nu suntem stăpâni", declară Mircea.
Pentru a putea lucra sau pentru a locui legal în Spania, orice cetăţean comunitar trebuie să se înscrie în registrele Ministerului de Interne, după maxim trei luni de la sosirea în ţară. Poliţia nu face însă faţă solicitărilor, iar programările se fac de acum pentru luna iunie a anului viitor.
"Am făcut cerere prin telefon în iulie şi m-au programat pentru 3 martie 2009", afirmă Adrian.
Toţi au nevoie urgentă de actul comunitar. Stau în faţa sediului poliţiei de seara şi nu se mişcă de acolo până dimineaţa la ora 9, când se deschide. Într-o zi doar 20 dintre ei primesc certificatul european, iar restul aşteaptă şi zilele următoare.
Jesus Figon, comisar la Poliţia Naţională Alcala de Henares spune că autorităţile au intenţionat le dea numere de ordine celor care aşteptau serile pentru eliberarea certificatului, însă adaugă ca nu au rezolvat nimic prin această acţiune.

Observator

×
Subiecte în articol: Spania
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close