Antena 3 CNN Externe China avertizează SUA că vor plăti un "preţ insuportabil" pentru susţinerea Taiwanului

China avertizează SUA că vor plăti un "preţ insuportabil" pentru susţinerea Taiwanului

Statele Unite riscă să plătească "un preţ insuportabil" pentru susţinerea acordată Taiwanului, a avertizat astăzi ministrul de Externe de la Beijing, Wang Yi, conform cotidianului Le Figaro.

China avertizează SUA că vor plăti un "preţ insuportabil" pentru susţinerea Taiwanului
Sursa foto: Getty Images | Pool
de Alin Tarnovschi    |    30 Dec 2021   •   20:15

Într-un interviu acordat Televiziunii de stat, Wang Yi a acuzat Administraţia de la Washington că încurajează independenţa Taiwanului, teritoriu care oficial este sub suveranitate chineză, deşi Administraţia de la Taipei acţionează independent din 1949.

"Taiwanul riscă să ajungă într-o situaţie extrem de periculoasă, iar Statele Unite ar putea plăti un preţ insuportabil", a avertizat Wang Yi.

Ministrul chinez de Externe a denunţat atitudinea unor naţiuni, precum Statele Unite, de a utiliza "drepturile omului şi democraţia" "pentru a calomnia şi a înconjura China şi alte ţări aflate în dezvoltare". "Statele Unite provoacă în mod constant noi incidente pentru a afecta relaţiile dintre ţări", a acuzat Wang Yi.

"Prin încurajarea forţelor proindependente din Taiwan şi prin tentativa de distorsionare a principiului «o singură Chină», Statele Unite au încălcat promisiunile făcute atunci când au fost stabilite relaţiile diplomatice între China şi SUA", a subliniat Wang Yi.

Administraţia de la Beijing a avertizat, miercuri, că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine în cursul anului viitor, notează Mediafax.

"Dacă forţele separatiste din Taiwan care vor independenţă vor trece la provocări, vor exercita forţă sau vor depăşi vreo linie roşie, vom adopta măsuri drastice", a declarat Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Biroului responsabil de Taiwan din cadrul Ministerului de Externe de la Beijing.

China consideră Insula Taiwan, administrată în mod democratic, drept propriul teritoriu, iar în ultimii doi ani a intensificat presiunile militare şi diplomatice pentru afirmarea suveranităţii, generând furie la Taipei şi preocupări la Washington.

Statele Unite şi Japonia au elaborat planuri militare de urgenţă pentru scenariul unui conflict între armata chineză şi forţele militare din Taiwan. În ultimele luni, armata chineză a intensificat activităţile militare în apropierea Taiwanului. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile. Statele Unite nu au relaţii diplomatice formale cu Taiwanul, dar oferă asistenţă militară Administraţiei separatiste de la Taipei.

Noul plan strategic al Pentagonului, prevăzut în Legea de autorizare a finanţării pentru apărare (NDAA), promulgată acum câteva zile de preşedintele Joseph Biden, prevede invitarea armatei taiwaneze la cel mai mare exerciţiu militar din 2022, în contextul "comportamentului din ce în ce mai coercitiv şi mai agresiv" al Chinei.

Casa Albă a invitat Taiwanul la recentul Summit pentru Democraţie. În plus, Washingtonul pledează pentru integrarea Taiwanului în organizaţii internaţionale.

×
Subiecte în articol: China Taiwan
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close