Antena 3 CNN Externe China denunţă vizita premierul japonez la un sanctuar: "Este o gravă ameninţare pentru pace"

China denunţă vizita premierul japonez la un sanctuar: "Este o gravă ameninţare pentru pace"

China denunţă vizita premierul japonez la un sanctuar: "Este o gravă ameninţare pentru pace"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de S.T.    |    30 Ian 2014   •   09:18

China a criticat din nou, miercuri, în cadrul unei dezbateri generale în Consiliul de Securitate al ONU, atitudinea Japoniei faţă de vizita recentă a premierului japonez Shinzo Abe la sanctuarul Yasukuni, relatează AFP.

În opinia ambasadorului chinez la ONU, Liu Jieyi, acest gen de iniţiativă '"destabilizează pacea regională şi reprezintă o gravă ameninţare pentru pace".

La 26 decembrie, Shinzo Abe, cunoscut pentru poziţiile sale naţionaliste tranşante, a provocat furia liderilor de la Beijing şi Seul, vizitând Yakusuni, unde sunt onoraţi soldaţii care şi-au dat viaţa pentru Japonia, dar şi 14 criminali de război, condamnaţi după 1945.

"Insist în dorinţa de a mă ruga la sanctuar şi de prezenta, în calitate de conducător al ţării, respectul meu victimelor războiului", le-a spus el jurnaliştilor.

"Omagiul adus de Abe acestor criminali de război fascişti este o provocare la adresa victoriei în războiul împotriva fascismului", a afirmat ambasadorul chinez, cu ocazia dezbaterii din Consiliul de Securitate cu tema "Lecţiile războiului şi căutarea unei păci permanente".

×
Subiecte în articol: China Shinzo Abe
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close