Antena 3 CNN Externe Cine este Adly Mansour, judecătorul pus de armată să conducă Egiptul

Cine este Adly Mansour, judecătorul pus de armată să conducă Egiptul

Cine este Adly Mansour, judecătorul pus de armată să conducă Egiptul
04 Iul 2013   •   16:04

"În numele apărării ţării şi îndeplinind cerinţele poporului ei, în numele lui Allah îmi asum responsabilitatea de şef interimar al statului în perioada de tranziţie după resetarea, pe 30 iulie 2013, a revoluţiei din 28 ianuarie 2011", a spus Adly Mansour în direct la televiziunea egipteană de stat.

De asemenea, el a mulţumit forţelor armate din Egipt şi poporului ţării pentru loialitatea faţă de ideile democraţiei, libertăţii şi justiţiei.

Preşedinte al Curţii Constituţionale de doar câteva zile, judecătorul Adly Mansour a fost desemnat de armată să conducă cea mai populată ţara arabă, succedându-i preşedintelui islamist demis, Mohamed Morsi, relatează mediafax.

Adly Mansour va fi la conducerea unei ţări divizate după mai multe zile de manifestaţii de amploare şi sângeroase, în care s-au confruntat opozanţi şi susţinători ai primului preşedinte ales democratic al Egiptului.

Numărul victimelor ciocnirilor dintre susţinătorii şi adversarii preşedintelui Morsi, pe care militarii l-au înlăturat de la putere, a ajuns până la 32 de oameni, transmitea, joi, postul de televiziune CNN.
Cele mai violente incidente au avut loc în Alexandria, Mersa Matruh şi Al Minya.

Ca o ironie a sorţii, Adly Mansour a fost numit preşedintele Curţii Constituţionale chiar de Morsi la jumătatea lunii mai.

Spre deosebire de principalii lideri ai opoziţiei - precum laureatul premiului Nobel pentru Pace, Mohammed ElBaradei sau fostul lider al Ligii Arabe, Amr Moussa - numele său nu a apărut niciodată printre potenţialii succesori ai lui Morsi.

Acest anonimat relativ i-a convins, cel mai probabil, pe militarii de elită, dornici să avanseze o figură neutră pentru a asigura tranziţia regimului care se anunţă dificilă şi extrem de anevoioasă.

 

×
Subiecte în articol: Mohamed Morsi proteste in Egipt
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close