Antena 3 Externe Cine îi finanțează pe teroriștii de la Statul Islamic. Șase surse de venit identificate de specialiști

Cine îi finanțează pe teroriștii de la Statul Islamic. Șase surse de venit identificate de specialiști

08 Dec 2015   •   08:31
Cine îi finanțează pe teroriștii de la Statul Islamic. Șase surse de venit identificate de specialiști Foto: pixabay.com

75 milioane de euro sau 80 milioane de dolari este 'venitul' afișat lunar de Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic /SI/) ca fiind obținut în teritoriile pe care le controlează în Siria și Irak, potrivit unui studiu dat publicității luni de IHS, un think tank cu sediul la Londra, citat de publicația franceză 20 minutes.fr.

Cu toate acestea, Statul Islamic s-ar confrunta cu dificultăți financiare, potrivit studiului menționat.

Gruparea obține aproape jumătate din venituri din taxe și 43% din traficul de petrol și gaze, un sector slăbit de bombardamentele coaliției internaționale antijihadiste și ale Rusiei.

Statul Islamic, care are dificultăți pentru echilibrarea bugetului său, a trebuit să reducă recent salariile combatanților săi și să crească tarifele la servicii, precum furnizarea de curent electric, relevă studiul IHS, care asigură că gruparea extremistă sunnită este în căutare de surse finanțare alternative, taxând până acum în mod sistematic populația care încearcă să plece din teritoriile ocupate de jihadiști.

Societatea de studii britanică a identificat șase surse principale de finanțare a Daesh: 'producția și traficul de petrol și gaze, impozitarea activităților comerciale în teritoriul pe care îl controlează, confiscarea de terenuri și proprietăți, traficul de droguri și antichități, activități infracționale cum ar fi jefuirea băncilor și răpirile pentru răscumpărare, precum și întreprinderile publice'.

Potrivit IHS, Daesh nu depinde de donații de la persoane fizice bogate, inclusiv din Golf, spre deosebire de Al Qaida.

'Statul Islamic controlează un aparat de stat—în Siria și Irak—și impune taxe populației, confiscă proprietăți, creează averi cu întreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol și gaze. Alte grupări teroriste nu au așa ceva', explică pentru AFP Columb Strack, analist pentru IHS.

'În același timp, pentru că administrează un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este cum făceau 80 milioane de dolari și îi cheltuiau pe arme și bombe', spune el.

În opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist 'percepe o taxă de 20% pentru toate serviciile', de exemplu pentru electricitate, rețeaua de telefonie mobilă sau industrie.

Coaliția internațională și Rusia lovesc în portofoliul Daesh bombardând câmpuri petroliere și de gaze, în special în estul Siriei. Conform lui Columb Strack, eforturile împotriva surselor de venit ale Daesh sunt pe cale să dea rezultate, inclusiv prin reducerea capacității de rafinare și transport al materiilor prime. În plus, accesul în Turcia a scăzut, fapt ce a obligat Daesh să se replieze pe piețele siriană și irakiană pentru a încerca să-și vândă petrolul.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close