Antena 3 CNN Externe Cipru declară ”stare de urgență” din cauza numărului uriaș de migranți sirieni

Cipru declară ”stare de urgență” din cauza numărului uriaș de migranți sirieni

Cipru a declarat vineri „stare de urgență” din cauza fluxului de migranți sirieni care au ajuns în centrele de primire și a solicitat ajutor din partea Uniunii Europene.

Cipru declară ”stare de urgență” din cauza numărului uriaș de migranți sirieni
Sursa foto: Getty Images
de Adelina Miron    |    22 Mai 2021   •   00:08

Cipru s-a confruntat săptămâna aceasta cu un „val zilnic migranți” veniți pe mare din portul sirian Tartus, a declarat ministrul de interne Nicos Nouris.

„Din cauza acestei situații și a supraaglomerării în centrele de primire, am fost obligat să fac o reprezentare scrisă la Comisia Europeană”, a spus Nouris.

El a sesizat comisia că Cipru „intră într-o stare de urgență în ceea ce privește migrația și nu mai are capacitatea de a găzdui migranți suplimentari”.

Din ianuarie, aproape 4.000 de cereri de azil au fost respinse, a spus ministrul.

El a solicitat ajutorul UE pentru repatrierea celor cărora le-a fost refuzat azilului în cazurile în care Nicosia nu are un acord bilateral cu țări terțe, cum ar fi Turcia, care nu recunoaște Republica Cipru.

Miercuri, autoritățile cipriote au interceptat o navă în largul coastei de est a insulei care transporta 97 de migranți din Siria.

Vineri, alte 14 persoane din Siria, inclusiv trei copii, au traversat în Republica Cipru din partea de nord controlată de turci.

În ultimii patru ani, numărul solicitanților de azil din Cipru a ajuns la patru la sută din populația sa, comparativ cu unu la sută în alte state UE, spune guvernul, potrivit rfi.fr.

×
Subiecte în articol: Cipru migranti sirieni
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close