Antena 3 CNN Externe CNN: Putin a încercat să-l asasineze pe directorul unei companii de armament din Germania care trimite arme în Ucraina

CNN: Putin a încercat să-l asasineze pe directorul unei companii de armament din Germania care trimite arme în Ucraina

 Vladimir Putin arma profimedia
Președintele rus Vladimir care testează o pușcă de lunetist în timpul unei vizite la centrul expozițional militar Patriot din afara Moscovei. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2024   •   00:01

Serviciile secrete americane au descoperit, la începutul acestui an, că guvernul rus a pus la cale asasinarea directorului executiv al unui puternic producător german de arme, care a produs obuze de artilerie şi vehicule militare pentru Ucraina, potrivit a cinci oficiali americani şi occidentali familiarizaţi cu acest episod, relatează CNN. 

Complotul a făcut parte dintr-o serie de planuri ale Rusiei de a asasina directori din industria de apărare din întreaga Europă care sprijineau efortul de război al Ucrainei, au declarat aceste surse. Planul de a-l ucide pe Armin Papperger, directorul executiv al Rheinmetall AG, a fost cel mai bine pus la punct plan dintre toate acestea.

În momentul când americanii au aflat despre acest complot, au informat Germania, ale cărei servicii de securitate au reuşit să îl protejeze pe Papperger. Un oficial guvernamental german de nivel înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat de SUA cu privire la acest complot, mai menţionează CNN.

De mai bine de șase luni, Rusia desfășoară o campanie de sabotaj în toată Europa, în mare parte prin interpuşi. A recrutat amatori locali pentru orice, de la atacuri incendiare asupra depozitelor legate de arme pentru Ucraina până la acte mărunte de vandalism - toate menite să împiedice fluxul de arme din Vest către Ucraina și sprijinul public neclintit pentru Kiev.

Dar informațiile care sugerează că Rusia ar fi dispusă să asasineze cetățeni privați au subliniat oficialilor occidentali cât de departe era dispusă Moscova să meargă într-un război paralel în umbră pe care îl poartă în vest.

Potrivit CNN, Armin Papperger a fost o ţintă evidentă pentru ruşi: compania sa, Rheinmetall, este cel mai mare şi cel mai de succes producător german de proiectile de artilerie de 155 mm care au devenit arma decisivă în războiul de uzură din Ucraina.

În următoarele săptămâni, compania va deschide o fabrică de vehicule blindate în Ucraina, un efort despre care o sursă familiarizată cu domeniul informaţiilor a declarat că este foarte îngrijorător pentru Rusia.

Seria de comploturi puse la cale de Rusia

Seria de comploturi ruse, despre care nu s-a ştiut până acum, ajută la explicarea avertismentelor din ce în ce mai ferme din partea oficialilor NATO cu privire la gravitatea campaniei de sabotaj, una care, potrivit unor oficiali de rang înalt, riscă să treacă pragul unui conflict armat în Europa de Est.

"Vedem sabotaje, vedem comploturi de asasinat, vedem incendii provocate. Vedem lucruri care au un cost în vieţi omeneşti", a declarat marţi reporterilor un oficial NATO de rang înalt. "Cred cu tărie că asistăm la o campanie de activităţi secrete de sabotaj din partea Rusiei care au consecinţe strategice", a avertizat el.

Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă a refuzat să comenteze existenţa complotului rusesc şi avertismentul SUA către Germania. Dar purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson, a declarat:

"Intensificarea campaniei de subversiune a Rusiei este un lucru pe care îl luăm extrem de în serios şi asupra căruia ne-am concentrat intens în ultimele câteva luni. Statele Unite au discutat această problemă cu aliaţii noştri din NATO şi lucrăm activ împreună pentru a expune şi a întrerupe aceste activităţi", a spus ea.

"De asemenea, am fost clari că acţiunile Rusiei nu vor descuraja aliaţii să continue să sprijine Ucraina", a punctat purtătoarea de cuvânt.

Ambasada Germaniei la Washington a refuzat să comenteze. CNN a cerut un punct de vedere şi de la Ambasadei Rusiei la Washington.

Campania de sabotaj a Rusiei a fost un punct major de discuție la summitul NATO, de la Washington

Campania de sabotaj a Rusiei a fost un punct major de discuţie în rândul oficialilor NATO reuniţi la Washington pentru cel de-al 75-lea summit aniversar al Alianţei. NATO a încercat să îmbunătăţească schimbul de informaţii, astfel încât statele să fie capabile să facă legătura între ceea ce altfel ar putea părea doar activităţi infracţionale disparate, specifice propriei ţări.

Dar campania, şi în special dorinţa Rusiei de a întreprinde operaţiuni letale împotriva cetăţenilor europeni pe teritorii străine, ridică întrebări dificile cu privire la modul în care alianţa ar trebui să răspundă. În teorie, în conformitate cu articolul 5, un atac armat asupra unui stat membru NATO este un atac asupra tuturor.

Campania de sabotaj a Rusiei a semănat, uneori, cu o abordare efectuată de amatori. Unele dintre infracţiunile legate de această campanie nu au avut legături evidente cu conflictul din Ucraina. De exemplu, prim-ministrul polonez Donald Tusk a sugerat public că un incendiu la un magazin IKEA din Lituania ar fi putut fi opera Rusiei.

În Polonia, conform CNN, un ucrainean a fost recrutat pe Telegram de un intermediar rus pe care nu l-a întâlnit niciodată în persoană şi a fost plătit cu doar 7 dolari pentru a picta graffiti împotriva războiului. Ulterior, i s-a cerut să planteze camere de supraveghere şi să incendieze gardul unei companii de transport deţinute de ucraineni.

×
Subiecte în articol: SUA Germania summit nato 2024
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close