Antena 3 Externe Comisar european, despre situaţia din Japonia: O apocalipsă. Totul este în afara controlului

Comisar european, despre situaţia din Japonia: O apocalipsă. Totul este în afara controlului

de Antena3.ro    |    15 Mar 2011   •   20:45
 Comisar european, despre situaţia din Japonia: O apocalipsă. Totul este în afara controlului
Sursa foto: Foto: Mediafax

Accidentul nuclear din Japonia este o adevărată „apocalipsă”, este de părere comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger. Oficialul a declarat marţi, în Parlamentul European, că autorităţile nipone au pierdut practic controlul asupra situaţiei la centrala de la Fukushima.

"Se vorbeşte despre apocalipsă şi cred că acest cuvânt este deosebit de bine ales", a declarat comisarul european, citat de AFP. "Practic totul este în afara controlului", a precizat Guenther Oettinger, adăugând că nu exclude “cel mai grav (scenariu) în orele şi zilele care urmează".

Oficialul a mai precizat că a fost în contact pe această temă cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Alerta nucleară din Japonia este la doar un pas de nivelul maxim, instituit în cazul catastrofei de la Cernobîl. Personalul centralei de la Fukushima a fost evacuat în mare parte după ce nivelul de radiaţii a ajuns la un nivel record în reactorul numărul 4.

În Tokyo, nivelul de radioactivitate este de zece ori mai mare decât normal. Radiaţii în creştere şi în Rusia, unde militarii ruşi se pregătesc să evacueze locuitorii insulelor Kurile şi Sahalin, în caz de înrăutăţire a situaţiei. Autorităţile au sfătuit oamenii care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri de Fukushima să rămână în case.

Situaţia rămâne gravă în continuare şi din cauza zecilor de cutremure care se produc zilnic şi care lovesc cu precădere nord-estul ţării.

Dezastrul natural din Japonia a adus cu el o catastrof
ă economică. De trei zile, principalele burse din lume închid în scădere, iar economia Japoniei este practic blocată. Uzinele japoneze sunt închise, comerţul intern este oprit iar exporturile inexistente. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close