Antena 3 CNN Externe Comisarul pentru Energie al UE leagă proiectul South Stream de poziţia politică a Rusiei în Ucraina

Comisarul pentru Energie al UE leagă proiectul South Stream de poziţia politică a Rusiei în Ucraina

Comisarul pentru Energie al UE leagă proiectul South Stream de poziţia politică a Rusiei în Ucraina
Sursa foto: Foto: gazprom.com
01 Iun 2014   •   18:41

Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Gunther Oettinger, face o legătură între proiectul gazoductului South Stream şi poziţia politică a Rusiei în conflictul din Ucraina, relatează Novinite.
   
Într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurt Allgemeine Son, Oettinger a spus că discuţiile au ajuns într-un blocaj pentru că Rusia nu vrea să accepte legislaţia UE în domeniul energiei şi pentru că criza din Ucraina a eclipsat orice altă problemă.
   
"Vom continua discuţiile cu partenerii ruşi dacă aceştia vor reveni la respectarea practicilor juridice internaţionale şi dacă vor fi dispuşi la o colaborare constructivă, în baza legislaţiei în domeniul energiei", a afirmat comisarul.
   
El a arătat în mod clar că diferendele au fost discutate la nivel tehnic.
   
"În actuala situaţie, cu condiţii de război-civil în estul Ucrainei şi fără recunoaşterea de către Moscova a guvernului de la Kiev, în mod cert nu vom ajunge la un acord politic", a spus Oettinger.
   
Gazoductul South Stream va trece pe sub Marea Neagră, din Rusia către Bulgaria, iar de acolo un tronson va fi către Italia, prin Grecia, iar un altul către Austria, prin Serbia, Ungaria şi Slovacia.
   
Construcţia conductei are rolul să diversifice rutele către Europa, ocolind Ucraina.
   
Potrivit publicaţiei germane, Gazprom a comandat deja conductele pentru tronsonul de sub Marea Neagră, iar instalarea acestora va începe în toamnă.
   
Între timp, directorul general al Gazprom, Alexey Miller, a anunţat sâmbătă că Comisia Europeană nu poate opri construcţia South Stream şi că primele livrări de gaze vor ajunge în Bulgaria, prin această conductă, în decembrie 2015.
   
În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a cerut, prin intermediul unei comunicări adresare Parlamentului European, ca proiectul South Stream să fie oprit până când va respecta în totalitate legislaţia europeană.

La sfârşitul lunii aprilie, Rusia a reclamat UE la Organizaţia Mondială a Comerţului, contestând legislaţia comunitară în domeniul energiei (Third Energy Package).
  
Disputele dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazelor şi tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa, cel mai recent la începutul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat între timp, în urma schimbării regimului de la Kiev, a anexării Crimeei de către Rusia şi a violenţelor din estul Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close