Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană, avertisment de ultimă oră după protestele anti-restricții. Certificatul verde ar putea fi valabil doar cu a treia doză

Comisia Europeană, avertisment de ultimă oră după protestele anti-restricții. Certificatul verde ar putea fi valabil doar cu a treia doză

După manifestațiile ample și, pe alocuri, violente desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute în Olanda, Belgia și Croația împotriva restricțiilor pandemice impuse de autorități, Comisia Europeană îi avertizează public pe protestatari. 

Comisia Europeană, avertisment de ultimă oră după protestele anti-restricții. Certificatul verde ar putea fi valabil doar cu a treia doză
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / Roses Nicolas/ABACA
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2021   •   19:56

Comisia Europeană a îndemnat, luni, la respectarea restricțiilor decise de statele UE în contextul înmulțirii cazurilor de COVID-19 și a arătat că în situații de urgență anumite drepturi civile pot fi suspendate.

Potrivit comisiei, restricțiile și vaccinarea reprezintă ''calea de ieșire'' din această pandemie.

Purtător de cuvânt: "În situații de urgență, unele drepturi pot fi restrânse!"

''Înțelegem că din punct de vedere individual sunteți obosiți de restricții, dar din punctul de vedere al unei comunități este important să rămâneți uniți şi să respectați restricțiile, pentru că aceasta este calea de ieșire din pandemie'', a spus Dana Spinanţ, purtător de cuvânt al Comisiei.

''Manifestațiile pașnice sunt un drept fundamental, dar într-o situație de urgență publică unele drepturi pot fi restrânse'', a adăugat oficialul executivului de la Bruxelles.

Spinanț a precizat că prerogativa de a decide asupra măsurilor aparține autorităților publice din statele membre.

După înmulțirea cazurilor de COVID-19 în mare parte din UE, mai multe state membre au reintrodus restricții și în ultimele zile au avut loc proteste, unele marcate de violențe, în Belgia, Olanda şi Croația.

Oficial european: "Vaccinați-vă! Vaccinați-vă! Vaccinați-vă!" 

Uniunea Europeană, împreună cu partenerii din Spațiul Economic European - Islanda, Liechtenstein şi Norvegia - raportează pe ansamblul său o rată a vaccinării anti-COVID de 65,5%.

Însă sunt diferențe majore de la o ţară la alta.

Astfel, procentaje mari au Portugalia (81 %), Irlanda (76 %) și Spania (74 %).

Niveluri mai scăzute sunt în Germania, Suedia (67% fiecare) și Austria (64%).

Cele mai slabe rate ale vaccinării sunt în Polonia (53 %), Slovacia (45 %), România (35 %) şi Bulgaria (24 %).

''Vaccinați-vă, vaccinați-vă şi iar vaccinați-vă! Acestea sunt cuvintele care ne vor ajuta să ne asigurăm că putem învinge acest virus'', a spus, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru domeniul sănătății, Stefan de Keersmaecker.

Comisia ar putea lega valabilitate certificatului verde de doza a treia

 ''Cu cât rata vaccinării este mai ridicată, cu atât mai mică este rata spitalizării şi cea a mortalității'', a insistat el.

Conform unor surse de la Bruxelles, în zilele următoare Comisia Europeană va prezenta statelor membre noi recomandări cu privire la călătoriile în interiorul UE, în contextul creșterii rapide a contagierilor.

Potrivit Politico.eu, executivul comunitar urmează, de asemenea, să discute varianta de a condiționa valabilitatea certificatului verde  de administrarea dozei a treia de vaccin, după o anumită perioadă de timp.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close