Antena 3 Externe Agenția spațială din Marea Britanie caută ”copacii lunari” ce au crescut din semințele călătoare de pe Apollo 14

Agenția spațială din Marea Britanie caută ”copacii lunari” ce au crescut din semințele călătoare de pe Apollo 14

de Alexandra Ionescu    |    21 Apr 2021   •   22:22
Agenția spațială din Marea Britanie caută ”copacii lunari” ce au crescut din semințele călătoare de pe Apollo 14 Royal Astronomy Society

Acum 50 de ani, Apollo 14 a încheiat a treia misiune pe Lună. Nava ce a aterizat în Oceanul Pacific în data de 9 februarie, 1971, avea la bord o încărcătură neobișnuită: 500 de semințe de copaci.

Semințele au călătorit cu Stuart Roosa, unul dintre cei trei astronauți implicați în misiune, într-o pungă sigilată. Ele erau parte a unui experiment ce voia să descopere cum se comportau acestea în mediul spațial. 

La întoarcerea pe Pământ, semințele au fost plantate pe tot teritoriul Statelor Unite, și prin lume, iar rezultatul au fost așa-numiții ”Copaci lunari”. 

Nu s-a făcut niciun efort de catalogare a acestora, dar în ultimii 60 de ani, NASA a găsit 60 dintre ei - cei mai mulți în SUA, câțiva în Brazilia, Japonia și Suedia. 

Semințele de copaci din misiunea Apollo 14 nu făceau parte din vreun experiment. Astronauții care au zburat pe Lună au avut voie să își ia cu ei câteva obiecte personale. Unul dintre astronauți, Alan Shepard a luat cu el mingii de golf, devenind prima persoană care a jucat golf pe Lună. 

Colegul lui, Roosa a decis să aduca ceva ce onorează pădurile americane. 

Cu toate astea, oamenii de știință erau nerăbdători să studieze semințele și să descopere dacă vor încolți și vor crește normal. (Așa s-a întâmplat.) 

În Marea Britanie există șapte meri ce au mers în misiunea selenară. Agenția Spațială a Marii Britanii a cultivat semințele din mărul ce l-au inspirat pe Isaac Newton să descopere gravitația.

sursa CNN

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close