Antena 3 CNN Externe Criza economică a îngenuncheat Grecia. Elenii sunt cu 40% mai săraci

Criza economică a îngenuncheat Grecia. Elenii sunt cu 40% mai săraci

Criza economică a îngenuncheat Grecia. Elenii sunt cu 40% mai săraci
23 Oct 2013   •   17:15

Cetăţenii grecii sunt, în medie, cu 40% mai săraci în prezent decât erau în 2008, arată un studiu statisctic, care scoate în evidenţă impactul recesiunii şi măsurilor de austeritate, transmite Reuters, preluat de agerpres.ro.

Oficiul de statistică din Grecia (ELSTAT) a informat că în perioada cuprinsă între al doilea trimestru din 2008 şi al doilea trimestru din 2013 veniturile brute disponibile au scăzut cu 29,5%. Dacă se ia în calcul şi inflaţia cumulată în acelaşi interval declinul veniturilor se apropie de 40%.

Reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe, adoptate de autorităţile de la Atena pentru a îndeplini condiţiile impuse de creditorii internaţionali, cumulate cu o rată record a şomajului, de aproape 28%, au condus la diminuarea consumului intern, care în Grecia este responsabil pentru aproape trei sferturi din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel din rândul celor 17 state membre UE.

Potrivit datelor furnizate de ELSTAT, compensaţia totală acordată muncitorilor a scăzut cu 34% în perioada care a trecut după cel de-al doilea trimestru din 2009. În aceeaşi perioadă, Guvernul de la Atena a tăiat beneficiile sociale cu 26%.

×
Subiecte în articol: grecia, atena UE FMI
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close