Antena 3 CNN Externe Cum poluează un război. Vezi efectele dezastruoase ale războiului din Libia

Cum poluează un război. Vezi efectele dezastruoase ale războiului din Libia

Cum poluează un război. Vezi efectele dezastruoase ale războiului din Libia
Sursa foto: Foto: green-report.ro
20 Mar 2011   •   11:39

 Conflictul declanşat în Libia riscă sa se transforme într-un război cu implicaţii internaţionale şi cu efecte dezastruoase asupra mediului.

 
Statele participante la summitul de la Paris privind situaţia din Libia au decis să intervină pentru a opri atacurile preşedintelui Gaddafi în Benghazi. Acesta va fi doar începutul unei acţiuni ce ar putea pune Libia pe lista unor conflicte precum Războiul din Golf şi din Irak, care au provocat sărăcirea popoarelor şi a resurselor şi efecte ireversibile asupra mediului. 
 
Din perspectiva acestora din urmă, situaţia este cu atât mai gravă cu cât Libia este de aproximativ patru decenii o mare producătoare şi exportatoare de petrol. Resursele bogate de petrol din regiune au dus la ridicarea nivelului de trai a locuitorilor, care au cea mai mare speranţă de viaţă din Africa (74 de ani).
 
Banii care ar putea opri efectele schimbărilor climatice se vor „topi” în acţiuni ce vor avea ca efect pierderi de vieţi umane, distrugeri materiale, poluarea solului şi a aerului.
 
Emisiile din Irak: cât 25 de milioane de maşini
 
Deşi este greu de estimat, cuantificarea poluării a fost realizată de experţi pentru unele din conflictele armate recente.
 
Cantitatea de gaze cu efect de seră emise în timpul războiului din Irak a fost echivalată cu cea provocată de 25 de milioane de maşini timp de un an.
 
Estimarea a fost realizată de organizaţia Oil Change International, care a studiat impactul unei economii bazate pe petrol asupra mediului şi drepturilor omului.
 
Documentul mai arată că banii investiţi până în prezent de SUA în acest război, de la începutul lui echivalează investiţia globală necesară până în 2030 pentru a frâna fenomenul încălzirii globale.
 
Realizatorii studiului au luat în calcul poluarea materialelor explozibile, incendiile izbucnite în timpul războiului şi amprenta de carbon a fabricilor de ciment care şi-au mărit producţia pentru reconstrucţia oraşelor.

Mai multe detalii pe green-report.ro.

×
Subiecte în articol: razboi Libia SUA poluare emisii Irak petrol
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close