Antena 3 CNN Externe Cum se îmbogățesc unele companii farmaceutice pe spinarea bolnavilor. Medicament extrem de scump, produs de liceeni pentru o miime din preț

Cum se îmbogățesc unele companii farmaceutice pe spinarea bolnavilor. Medicament extrem de scump, produs de liceeni pentru o miime din preț

Cum se îmbogățesc unele companii farmaceutice pe spinarea bolnavilor. Medicament extrem de scump, produs de liceeni pentru o miime din preț
01 Dec 2016   •   13:10

A fost un scandal uriaș în 2015, după ce prețul medicamentului Daraprim a crescut peste noapte de la 13,5 dolari la 750 de dolari.

Daraprim este folosit în tratarea malariei și a infecțiilor cu HIV.

Tot peste noapte, Marin Shkreli, CEO al companiei farmaceutice care are drepturile de producție pentru Daraprim, a devenit cel mai detestat om din lume.

Acum, producătorul medicamentului primește o grea lovitură de imagine, din partea unor elevi de liceu. Aceștia au reușit să sintetizeze elementul-cheie din Daraprim, la un preț infinit mai mic.

Elevii au produs 3,7 grame din respectiva substanță la un cost de 20 de dolari. În SUA aceeași cantitate costă peste 100.000 de dolari.

Daraprim este pe piață de peste 50 de ani, însă până în 2015 prețul său era unul accesibil în toate țările. Odată ce Turing Pharmaceuticals a cumpărat drepturile asupra sa, prețul medicamentului a fost ridicat în SUA cu peste 5.000%.

×
Subiecte în articol: medicament elevi experiment
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close