Antena 3 CNN Externe Curtea Supremă rusă va examina cazul lui Hodorkovski, critic dur al lui Vladimir Putin

Curtea Supremă rusă va examina cazul lui Hodorkovski, critic dur al lui Vladimir Putin

Curtea Supremă rusă va examina cazul lui Hodorkovski, critic dur al lui Vladimir Putin
Sursa foto: Foto: epochtimes-romania.com
19 Mai 2013   •   17:54
Curtea Supremă rusă a anunţat duminică faptul că va examina în ultimă instanţă condamnarea fostului patron al grupului petrolier Iukos Mihail Hodorkovski, un critic dur al Kremlinului, aflat în detenţie din 2003, relatează AFP, conform Mediafax.
Curtea a publicat pe site acest anunţ neaşteptat, care vizează a doua condamnare, în 2010, a lui Hodorkovski, atacată cu recurs în februarie.
"Acest lucru înseamnă că recursul va fi examinat într-o şedinţă specială a Curţii", a declarat avocatul fostului magnat al petrolului, Vadim Kliuvgant, pentru agenţia Interfax.
"Dacă ei se conformează legii, Curtea nu are altă opţiune decât să îl elibereze pe Hodorkovski şi (pe asociatul său) Lebedev", a adăugat avocatul.
Fostul patron al gigantului petroilier rus Iukos şi asociatul său Platon Lebedev, deţinuţi începând din 2003, au fost condamnaţi în 2005 pentru escrocherie şi fraudă fiscală la opt ani de închisoare.
Această pedeapsă a fost majorată la 14 ani în decembrie 2010, după un al doilea proces pentru furt de petrol, un total redus ulterior cu un an, în urma unui apel, urmând ca aceştia să rămână în detenţie până în octombrie 2016.
Cazul Iukos a fost denunţat în Rusia şi în străinătate ca o operaţiune inspirată de Kremlin cu scopul de a prelua controlul asupra activelor petroliere şi a-l îndepărta pe omul de afaceri, care a dat dovadă de unele ambiţii politice.
Înainte de arestare, Hodorkovski, în afară de efectuarea unor acţiuni puternice de lobby în Parlament în favoarea intereselor Iukos, finanţa opoziţia rusă şi o puternică fundaţie politică destinată dezvoltării societăţii civile.
Problemele sale judiciare au coincis cu voinţa afişată de Vladimir Putin, ajuns la putere în 2000, de a îndepărta "oligarhii" foarte influenţi la Kremlin în ultimii ani ai mandatului de preşedinte al predecesorului său Boris Elţîn.
 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close