Antena 3 CNN Externe Cutremurele din Turcia, "pregătite" timp de 500 de ani | Mii de victime în Turcia și Siria

Cutremurele din Turcia, "pregătite" timp de 500 de ani | Mii de victime în Turcia și Siria

Peste 1.900 de decese erau raportate, luni după-amiază, după seria de seisme devastatoare produse în Turcia, care au afectat grav și Siria.

de Monica Yibudar    |    06 Feb 2023   •   16:41

În Turcia, erau consemnați peste 1.100 de morți la momentul respectiv.

Însă numărul real al victimelor se anunță mult mai mare, în condițiile în care operațiunile menite să ajute victimele prinse sub dărâmături sunt în plină desfășurare, avertizează specialiștii.

În afară cutremurul de 7,8 de la primele ore ale dimineții și de cutremurul de 7,5 de la mijlocul zilei, țara a fost zguduită peste 40 de replici cu magnitudine peste 5.

Serviciul geologic din Statele Unite estimează că numărul morților ar putea ajunge la 10.000.

Citește și: Al doilea seism devastator din Turcia, surprins în direct de o echipă de televiziune

"Directorul Centrului de Inginerie Geologică de la Universitatea Izmir spune că, în regiunea în care s-au produs cutremurele de luni, părți ale faliilor tectonice au acumulat stres timp de 500 de ani.

Intervalul de generare a cutremurelor de către aceste falii este de 400 - 500 de ani și era de așteptat producerea unor seisme puternice în această regiune. Sunt mulți seismologi turci care susțin că au fost multe avertismente cu privire la probabilitatea unui seism major, de peste 7 grade.

Acesta a fost al doilea cel mai devastator cutremur din Turcia în ultimii 100 de ani, după cel din 1939, când s-au înregistrat peste 33 de mii de morți, în doar 52 de secunde. Falia din Anatolia de Est, unde s-a produs cutremurul de 7,8 grade de luni dimineață, este a doua falie tectonică din Turcia, ca mărime.

Ultimul cutremur de-a lungul acestei falii s-a produs în urmă cu doi ani. În Turcia s-a vorbit mult de probabilitatea unui cutremur mare și s-au făcut exerciții de simulare a unor seisme de pete 7 grade însă realitatea de astăzi s-a dovedit catastrofală", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Turcia, Monica Yibudar.

Valoarea pagubelor nu poate fi cuantificată, deocamdată. Seismul inițial a fost atât de puternic, încât pista de decolare s-a rupt pe aeroportul Hatay din sudul Turciei.

Între timp, echipele de salvatori duc o luptă contracronometru.

În Siria vecină, un băiețel de 11 ani din Idlib a fost scos de sub dărâmături. Echipele de intervenție au reușit să ajungă și la alții, la timp.

Opt seisme cu magnitudine șapte sau mai mare au avut loc în Turcia în ultimii 25 de ani, însă cel de luni dimineața este cel mai puternic din ultimii 100 de ani, de o magnitudine egală cu cel din 1939.

Președintele turc Recepp Tayyip Erdogan a anunțat că NATO, UE şi 45 de ţări au oferit ajutor până acum.

×
Subiecte în articol: cutremur turcia Siria Izmir
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close