Antena 3 CNN Externe Cutremur devastator în Maroc, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Sunt sute de morţi şi răniţi potrivit primelor estimări

Cutremur devastator în Maroc, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Sunt sute de morţi şi răniţi potrivit primelor estimări

Un cutremur puternic a lovit Marocul, ucigând peste 1000 de persoane. Seismul, care a avut o magnitudine de 6,8 pe scara Richter, s-a produs la aproximativ 70 de kilometri de Marrakech.

de Alexandra Dima    |    09 Sep 2023   •   10:00

Update 17:00 Sunt peste 1000 de morţi şi 700 de răniţi, iar cifrele bilanţului dezastruos urcă de la oră la oră. Salvatorii duc o luptă contracronometru pentru a găsi supravieţuitorii.

Update 14:00 Puternicul seism, care a făcut cel puţin 820 de morţi în Maroc, conform unui nou bilanţ făcut public sâmbătă de Ministerul marocan de Interne, a suscitat un elan de solidaritate în lume, mai multe ţări, între care şi Israelul, propunându-şi ajutorul pentru autorităţile de la Rabat, relatează AFP.

Update 10:00 Numărul morților a crescut la peste 600 după cutremurul care a lovit Marocul, transmite BBC. Dintre cele 329 de persoane rănite, 51 sunt în stare critică.

O televiziune marocană a anunțat că numărul morților în urma cutremurului a ajuns la 632, iar 329 de persoane au fost rănite.

Ulterior, Ministerul de Interne a confirmat că 632 de persoane au murit și 329 au fost rănite, potrivit AFP.

Dintre cei răniți, 51 se aflau în stare critică în urma cutremurului.

Lorella Palmer, o turistă britanică aflată în vacanță în Marrakesh, a descris ce s-a întâmplat când a avut loc cutremurul. "Camera a început să tremure", a declarat ea pentru BBC News.

"Cred că creierul nu înregistrează imediat ce se întâmplă până când ramele tablourilor și patul încep să tremure".

Francezul Michael Bizet a declarat pentru agenția de știri AFP că se afla în pat când s-a produs dezastrul: „Am crezut că patul meu o să zboare. A fost haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie".

Locuitorii din Marrakesh care au declarat că au avut loc întreruperi de energie electrică în urma cutremurului, ceea ce pare să fi avut impact și asupra internetului, serviciul de monitorizare NetBlocks raportând o "întrerupere a legăturilor" în oraș, în cursul nopții.

Mulți locuitori speriați din Marrakesh și-au petrecut noaptea afară.

Ştirea iniţială

Majoritatea deceselor au avut loc în zonele montane greu accesibile, unde multe clădiri sunt construite din materiale fragile. Ministerul de Interne a declarat că estevorba despre un bilanț preliminar al morților și că 153 de persoane au fost rănite, potrivit Reuters.

Mai multe clădiri au fost distruse, iar locuitorii marilor orașe au fugit din case lor.

Locuitorii din Marrakech, cel mai apropiat oraș mare de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, iar televiziunea locală a prezentat imagini cu turnul unei moschei căzut și cu moloz pe mașinile distruse.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Canalul de știri pan-arab al-Arabiya a raportat că au fost ucise cinci persoane dintr-o familie.

Ministerul de Interne, în declarația sa televizată privind bilanțul victimelor, a îndemnat la calm și a precizat că seismul a lovit provinciile Al Haouz, Ouarzazate, Marrakech, Azilal, Chichaoua și Taroudant.

Centrul geofizic al Marocului a declarat că seismul s-a produs în zona Ighil din Marele Atlas, cu o magnitudine de 7,2. Serviciul de prospecțiuni geologice al SUA a estimat magnitudinea cutremurului la 6,8 și a precizat că acesta s-a produs la o adâncime relativ mică, de 18,5 km..

Cutremurul este cel mai mortal din Maroc de la un seism din 2004 în apropiere de Al Hoceima, în nordul munților Rif, care a ucis peste 600 de persoane

×
Subiecte în articol: cutremur Maroc bilant victime
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close