Antena 3 CNN Externe "Dacă un singur copil este în pericol, atunci lumea este în pericol." Malala şi Kailash Satyarthi au primit Premiul Nobel pentru Pace

"Dacă un singur copil este în pericol, atunci lumea este în pericol." Malala şi Kailash Satyarthi au primit Premiul Nobel pentru Pace

"Dacă un singur copil este în pericol, atunci lumea este în pericol." Malala şi Kailash Satyarthi au primit Premiul Nobel pentru Pace
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Dec 2014   •   15:31
UPDATE  - Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai a primit miercuri Premiul Nobel pentru Pace, devenind la vârsta de 17 ani cea mai tânără laureată a prestigioase recompense, pe care o împarte cu indianul Kailash Satyarthi, un apărător al copiilor, relatează AFP.

 "O tânără şi un bărbat mai în vârstă, o pakistaneză şi un indian, o musulmană şi un hindus, amândoi (sunt) simboluri a ceea ce lumea are nevoie: mai multă unitate, fraternitate între naţiuni", a declarat preşedintele Comitetului Nobel Thorbjoern Jagland, după care le-a înmânat premiul, la Primăria oraşului Oslo.
   
Purtând amândoi haine tradiţionale, Malala Yousafzai şi Kailash Satyarthi au fost recompensaţi pentru lupta pe care o duc pentru drepturile copiilor, în special ale fetelor şi a dreptului la educaţie, şi, respectiv, pentru lupta împotriva muncii copiilor în fabrici şi ateliere, unde sunt reduşi la statutul de sclavi.

"Educaţia duce la democraţie şi la libertate", a spus preşedintele Comitetului Nobel Thorbjoern Jagland.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cea mai tânără laureată din istoria Premiului Nobel, pakistaneza Malala, şi indianul Kailash Satyarthi, un important apărător al copiilor, primesc miercuri Nobelul pentru Pace, relatează AFP.

Cei doi laureaţi urmează să primească distincţia care le-a fost atribuită pe 10 octombrie, imediat după ora 12.00 GMT (14.00, ora României).
   
Malala Yousafzai, în vărstă de 17 ani, a fost deja invitată la Casa Albă, la Palatul Buckingham sau la tribuna ONU, a primit deja multiple recompense, şi-a publicat o autobiografie şi a cunoscut elita internaţională.
  
Tânăra îşi va continua activitatea, în contextul în care, potrivit ONU, 57,8 milioane de copii de vârsta şcolii primare, dintre care 30,6 milioane sunt fete, nu sunt şcolarizaţi.

"În această lume în care ne credem atât de moderni şi dezvoltaţi, de ce există atât de multe ţări în care copiii nu cer un iPad sau un computer, ci pur şi simplu o carte, un stilou?", a declarat ea marţi, într-o conferinţă de presă la Institutul Nobel din Oslo.
   
Malala a devenit cunoscută la nivel mondial după ce a supravieţuit în mod miraculos unui atac comis de talibani pakistanezi. Pe 9 octombrie 2012, doi islamişti au interceptat vehiculul şcolar în care se afla, în Valea Swat, unde s-a născut, şi i-au tras un glonţ în cap, acuzând-o că profanează islamul.

Mai puţin cunoscut publicului, indianul Satyarthi acţionează din 1980 pentru a salva copii sclavi din fabrici indiene. "Dacă un singur copil este în pericol, atunci lumea este în pericol. Dacă un singur copil este privat de educaţie, atunci, în ochii mei, lumea nu este luminată", a declarat bărbatul în vârstă de 60 de ani marţi, alături de Malala, pe care o consideră "fiica" sa.

Organizaţia lui Satyarthi, Bachpan Bachao Andolan (Mişcarea pentru slavarea copilăriei), afirmă că a eliberat, în peste 30 de ani de activitate, aproximativ 80.000 de copii din uzine şi ateliere.

Numărul copiilor forţaţi să muncească la nivel mondial a scăzut cu o treime din 2000, iar în prezent este de 168.000, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close