Antena 3 CNN Externe Danemarca devine prima țară europeană care permite voluntarilor să se alăture brigadei străine din Ucraina

Danemarca devine prima țară europeană care permite voluntarilor să se alăture brigadei străine din Ucraina

Copenhaga a dezvăluit că va permite cetățenilor danezi să se alăture forței militare internaționale pe care Kievul intenționează să o înființeze pentru a-și ajuta propria armată în conflictul cu Rusia.

Danemarca devine prima țară europeană care permite voluntarilor să se alăture brigadei străine din Ucraina
Sursa foto: Twitter/MikeCovaci
de Alexandra Ionescu    |    28 Feb 2022   •   11:43

„Este o alegere pe care o poate face oricine. Acest lucru este valabil pentru toți ucrainenii care locuiesc aici, dar și pentru alții care cred că pot contribui direct la conflict”, a declarat duminică prim-ministrul Mette Frederiksen, într-o conferință de presă.

„Nu există nimic la prima vedere care să împiedice legal pe cineva să meargă în Ucraina pentru a participa la conflict, de partea ucraineană”, a adăugat Frederiksen. Anterior, premierul a participat la un protest masiv împotriva operațiunii Moscovei în fața ambasadei Rusiei la Copenhaga, spunând mulțimii că „voi toți și toată Europa sunteți amenințați de Rusia”.

Anunțul vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială a Ucrainei, care ar permite străinilor să se alăture rândurilor sale și să lupte alături de armata ucraineană împotriva forțelor ruse și din Donbass.

Premierul danez nu este primul care susține ideea. Duminică mai devreme, ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a mai spus că îi va sprijini „absolut” pe britanicii care doresc să se alăture acțiunii militare de partea Ucrainei.

„Sustin asta. Desigur, asta este ceva despre care oamenii pot lua propriile decizii”, a spus ea pentru emisiunea de duminică dimineața de la BBC, adăugând că Ucraina luptă pentru „libertate și democrație” pentru „întreaga Europă”.

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a anunțat ulterior că voluntarii ar trebui să contacteze misiunile diplomatice ale Ucrainei în țările lor respective.

Și Letonia le permite cetățenilor săi să lupte în Ucraina

Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a permite cetățenilor săi să lupte în Ucraina dacă doresc, a spus parlamentul într-un comunicat.

„Cetăţenii noştri care doresc să sprijine Ucraina şi să se ofere voluntari pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poată face acest lucru”, a declarat Juris Rancanis, preşedintele Comisiei parlamentare de apărare, afaceri interne şi prevenire a corupţiei, care a elaborat legea.

Joi, Moscova a lansat o operațiune militară de amploare pentru „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, potrivit Kremlinului. Zelensky s-a referit la „operațiune specială” ca la un „război împotriva Europei”, îndemnând pe toți cei dispuși să se alăture luptei pentru a „sta cot la cot” cu ucrainenii. Națiunile occidentale au răspuns la operațiunea Rusiei impunând sancțiuni dure Moscovei și jurând că vor furniza Ucrainei arme letale.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Jandarmeriţa prinsă cu droguri în poşetă s-a întors la muncă
x close