Antena 3 CNN Externe Decizie istorică. Muntenegru, invitat să adere la NATO. Avertismentul transmis de Rusia

Decizie istorică. Muntenegru, invitat să adere la NATO. Avertismentul transmis de Rusia

Decizie istorică. Muntenegru, invitat să adere la NATO. Avertismentul transmis de Rusia
02 Dec 2015   •   10:26

NATO a invitat Muntenegru să adere la Alianța Nord-Atlantică. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a catalogat mișcarea drept "o decizie istorică". Invitația oficială a fost transmisă miercuri de către miniștri de Externe din cadrul Alianței, informează BBC.

Procedurile de aderare vor dura în jur de un an.

"Felicitari pentru Muntenegru", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg."Este inceputul unei alianțe foarte frumoase", a continuat șeful organizației militare în aplauzele șefilor diplomației țărilor membre reuniți la cartierul general din Bruxelles al organizației, potrivit Reuters.

Prezent la reuniune, vicepremierul muntenegrean Igor Luksic a afirmat că invitația adresată țării sale de către NATO constituie un semnal pozitiv pentru toate celelalte țări din Balcanii Occidentali. 'Este într-adevăr o zi mare și, cred, binemeritată pentru țara mea. Invitația adresată Muntenegrului este o veste mare și pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securității și a stabilității sale', a spus el. Luksic a promis că autoritățile de la Podgorica vor continua aplicarea programului de reforme, precum cele din domeniul militar sau justiție.

'Suntem deplin conștienți că invitația nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou. Suntem hotărâți să facem eforturi constante nu pentru a-i mulțumi pe alții, ci pentru a ne schimba în bine societatea', a adăugat oficialul muntenegrean.

Rusia a avertizat că decizia ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova.

×
Subiecte în articol: NATO Muntenegru
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close