Antena 3 CNN Externe Declaraţie şocantă a şefului IFI: O ieşire a Greciei din zona euro, "undeva între catastrofă şi Armaghedon"

Declaraţie şocantă a şefului IFI: O ieşire a Greciei din zona euro, "undeva între catastrofă şi Armaghedon"

Declaraţie şocantă a şefului IFI: O ieşire a Greciei din zona euro, "undeva între catastrofă şi Armaghedon"
Sursa foto: Foto: Mediafax/Shutterstock
16 Mai 2012   •   20:34

Daunele provocate Europei de o ieşire a Greciei din zona euro ar fi "undeva între catastrofă şi Armaghedon", a declarat Charles Dallara, şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), informează Reuters.
   
Dallara, care a reprezentat investitorii privaţi în negocierile de restructurare a datoriilor elene, a spus că există dovezi că tot mai mulţi oameni îşi transferă banii din Grecia.
   
"A avut loc o creştere a retragerii depozitelor din Grecia", a arătat Dallara, adăugând că situaţia poate fi stabilizată dacă va fi învestit un nou guvern care să reafirme intenţia de a rămâne în zona euro.
   
Şeful IFI a făcut declaraţiile în timpul unei vizite în Irlanda, care a primit la rândul ei fonduri de salvare în 2010, dar a avut mai mult succes în creşterea exporturilor şi reducerea cheltuielilor publice.
       
Dallara a apreciat că o astfel de ieşire ar avea un cost atât de mare încât Europa trebuie să găsească o soluţie acceptabilă de rezolvare a problemelor.
   
"Cred că ieşirea Greciei este posibilă, dar nu aş numi-o inevitabilă şi nu aş numi-o nici probabilă, întrucât costurile pentru Grecia, Europa şi întreaga economie mondială ar fi imense", a avertizat Dallara.
   
El a adăugat că presiunile asupra Spaniei, Portugaliei, chiar şi asupra Italiei şi Irlandei ar fi uriaşe, iar necesitatea ca Europa să intervină cu un sprijin mai larg pentru sistemele bancare ar fi substanţială.
   
Dallara a arătat că nu există un plen pentru o ieşire ordonată a Greciei din zona euro, iar programul de salvare ar trebui ajustat noilor realităţi, cu o prelugire a termenelor de ajustare fiscală cu un an sau 18 luni, ceea ce ar costa Europa alte 6-10 miliarde de euro.
   
În privinţa Greciei, Dallara consideră că trebuie să i se acorde un spaţiu de respiro, pentru că a devenit un joc popular pentru toată lumea, inclusiv pentru liderii europeni, de a spune grecilor ce trebuie să facă.

De o cu totul altă părere este ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, care a declarat vineri că zona euro poate suporta o ieşire a grecilor. Potrivit lui Schäuble, zona euro este mult mai pregătită faţă de cum era acum doi ani.



×
Subiecte în articol: Europa Grecia Portugalia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close