Antena 3 CNN Externe Departamentul de stat american: Vaticanul riscă să ajungă stat în care se spală bani

Departamentul de stat american: Vaticanul riscă să ajungă stat în care se spală bani

Departamentul de stat american: Vaticanul riscă să ajungă stat în care se spală bani
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
08 Mar 2012   •   09:01

Statele Unite au adăugat pentru "prima oară" statul Vatican la o listă a statelor susceptibile de a fi afectate de fenomenul spălării de bani, conform unui raport publicat miercuri de Departamentul de Stat, relatează AFP.
   
Vaticanul a fost adăugat unei liste de 68 de ţări clasificate ca având "situaţie preocupantă", printre care se numără Albania, Egipt, Portugalia sau Yemen, conform raportului anual al Departamentului de Stat american privind lupta împotriva traficului de droguri în lume.
   
Această categorie urmează ca importanţă  listei americane de 66 de ţări în care spălarea de bani este o "preocupare primară", în care sunt incluse ţări precum Afganistan, SUA, Brazilia, China, Rusia, Irak sau Franţa.
   
Un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului că Vaticanul a introdus pentru prima dată un dispozitiv pentru combaterea spălării de bani, dar că eficacitatea acestuia rămâne să fie evaluată.
   
Vaticanul este "potenţial vulnerabil" la fenomenul de spălare de bani, din cauza fondurilor mari care circulă între Sfântul Scaun şi restul lumii, a adăugat el.
   
Papa Benedict al XVI-lea a creat pe 30 decembrie 2010 Autoritatea de Informare Financiară (AIF), care ar trebui să permită Vaticanului să intre în conformitate cu standardele internaţionale pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.


×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close