Antena 3 CNN Externe Dezvăluirea făcută de spionul-şef al SUA care îi va înfuria pe nord-coreeni. Ce s-a întâmplat în timpul unei vizite secrete în Coreea de Nord

Dezvăluirea făcută de spionul-şef al SUA care îi va înfuria pe nord-coreeni. Ce s-a întâmplat în timpul unei vizite secrete în Coreea de Nord

Dezvăluirea făcută de spionul-şef al SUA care îi va înfuria pe nord-coreeni. Ce s-a întâmplat în timpul unei vizite secrete în Coreea de Nord
de O.P.    |    03 Mar 2015   •   12:49

Directorul serviciilor de informații ale SUA (DNI), James Clapper, a afirmat că atunci când a efectuat o vizită în secret în Coreea de Nord, în luna noiembrie, pentru a aduce în țară doi americani condamnați la închisoare de regimul nord-coreean, a fost primit cu un dineu special, după care gazdele l-au anunțat că nu-i mai pot asigura securitatea, relatează Reuters.

În cadrul unui forum care a avut loc luni la Consiliul pentru Relații Externe, James Clapper a oferi pentru prima dată detalii despre călătoria sa la Phenian, făcută la cererea președintelui Barack Obama.

El a declarat că, după ce a ajuns în capitala nord-coreeană Phenian, a fost invitat la o recepție organizată de un general nord-coreean de patru stele, care a oferit un dineu cu 12 feluri de mâncare la un restaurant 'superb' deasupra unei săli de bowling.

A doua zi, un reprezentant al Ministerului Securității s-a prezentat la casa de oaspeți și i-a comunicat oficialului american că guvernul nord-coreean nu-l mai consideră emisar al președintelui și nu mai poate asigura securitatea sa și a echipei sale.

Clapper a afirmat că și-au făcut bagajele și au fost duși la un hotel din Phenian unde o delegație de oficiali nord-coreeni, condusă de procurori, aștepta cu cei doi americani ținuți închiși, Kenneth Bae și Matthew Miller, care purtau încă uniforme de deținuți.

După ce a fost citită condamnarea deținuților, oficialii au plecat, lăsându-i pe cei doi deținuți americani cu Clapper și consilierii săi. Cei doi americani inculpați și-au schimbat hainele și au fost conduși la aeroport. Bae și Miller au ajuns în SUA la 8 noiembrie.

Kenneth Bae, un american de origine coreeană, a fost arestat în noiembrie 2012 și condamnat la 15 ani de muncă silnică, fiind acuzat de justiția nord-coreeană că a încercat să răstoarne regimul de la Phenian. La 14 septembrie 2014, autoritățile nord-coreene l-au condamnat pe americanul Matthew Todd Miller la șase ani de muncă silnică pentru comiterea de ''acte ostile'' ca turist.

×
Subiecte în articol: ostatici Coreea de Nord Kim Jong Un
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close